Foto: Publicitātes foto

No 14. septembra līdz 28. oktobrim notiks ikgadējā, šoreiz jau 13. akcija "Autogaismas – Kārtībā!", kuru Latvijas Automoto biedrība (LAMB) organizē sadarbībā ar apdrošinātāju "ERGO Latvija" un Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD).

Akcija mērķis ir pievērst uzmanību un atgādināt, cik liela loma katra autovadītāja un viņa pasažieru drošībā ir pareizi noregulētām autogaismām, it īpaši pagarinoties diennakts tumšajam periodam.

Aicinot autovadītājus savlaicīgi pārbaudīt un noregulēt autogaismas, akcijas organizatori cer, ka tādējādi tiek novērsts ne viens vien iespējamais ceļu satiksmes negadījums. Akcijas ietvaros, kā katru gadu, LAMB piedāvās iespēju bez maksas pārbaudīt un noregulēt autogaismas īpašajos stendos gan Rīgā, gan citur Latvijā.

Akcijas laikā autovadītāji tiks gaidīti Rīgā pie lielākajiem tirdzniecības centriem, kā arī Daugavpilī, Valmierā, Liepājā un Ventspilī.

Pasākuma nozīmi pamato CSDD statistika, jo aizvadītajā gadā 48,6% no visiem ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušajiem uz valsts autoceļiem reģistrēti krēslā un tumsā, bet kopumā šajā diennakts laikā notikuši 31,4% no visiem negadījumiem. Ņemot vērā, ka tumšajā diennakts laikā, piemēram, naktī autovadītāju aktivitātes kopumā samazinās, avāriju skaits joprojām ir ievērojams. Tajā pašā laikā statistika liecina, ka kopš 2001. gada ceļu satiksmes negadījumu skaits tumsā ir samazinājies par 42%.

"Mūs iepriecina informācija, ka samazinājies negadījumu skaits gan tumsā, gan krēslā, tomēr procentuāli šādi negadījumi joprojām ir trešdaļa vai pat tuvu pusei no kopskaita, tādēļ nepieciešamība pārbaudīt autogaismas nav zaudējusi savu aktualitāti," uzsver LAMB prezidents Juris Zvirbulis. "Būsim tālredzīgi un savlaicīgi noregulēsim autogaismas, lai uz ceļa vienmēr pamanītu gan skolēnu, gan velosipēdistu, gan neapžilbinātu pretimbraucēju!"

Akcijai ir arī starptautiska nozīme, ņemot vērā LAMB dalību Apvienoto Nāciju izsludinātajā Ceļu drošības dekādē, kuras mērķis ir uzlabot satiksmes drošību globālā mērogā un līdz 2021. gadam uz ceļiem glābt piecus miljonus dzīvību. Starptautiskā automobiļu federācija (FIA), kuras dalīborganizācija ir LAMB, šādas akcijas un programmas uzskata kā būtisku elementu, tiecoties sasniegt dekādes mērķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!