Foto: AP/Scanpix/LETA

Japānas autobūves uzņēmuma "Nissan Motor Co." bijušais vadītājs Karloss Gosns, kurš Tokijā bija atbrīvots pret drošības naudu līdz prāvai saistībā ar apsūdzībām finanšu pārkāpumos, ir ieradies Libānas galvaspilsētā Beirūtā, pirmdien pavēstīja Libānas amatpersona un ziņu avoti drošības spēkos.

"Gosns svētdien ieradās Beirūtas lidostā," sacīja ziņu avots.

Libānas amatpersona apstiprināja, ka "Gosns sasniedza Beirūtu, bet nav skaidrs, kā viņš atstāja Japānu".

Libānas mediji ziņoja, ka Gosns ieradies ar privātu lidmašīnu no Turcijas.

Gosns pērn novembrī tika apcietināts Japānā, bet pēc atbrīvošanas pret drošības naudu drīkstēja doties braucienos ārpus Tokijas kopā ar savu meitu, gatavojoties prāvai, kas ir gaidāma nākamā gada pavasarī.

Libāna otrdien paziņojusi, ka Japānas autobūves uzņēmuma "Nissan Motor Co." bijušais vadītājs Karloss Gosns ir ieceļojis valstī likumīgi.

Kā uzsvērts Libānas Vispārējā drošības dienesta paziņojumā, nav nekāda iemesla vērsties pret Gosnu vai sākt viņa vajāšanu.

Gosna ieceļošanas likumību apliecinājusi arī Libānas Ārlietu ministrija.

Brazīlijā dzimušajam libāniešu izcelsmes uzņēmējam Gosnam ir gan abu šo valstu, gan Francijas pilsonība, bet visas trīs pases viņam bija jāatdod Japānā saskaņā ar atbrīvošanas noteikumiem.

Francijas valdības amatpersonas otrdien paziņoja, ka nav bijušas informētas par Gosna plāniem un par viņa ierašanos Libānā uzzinājušas tikai no preses, lai gan Tokijā uzņēmējs un viņa advokāti uzturējuši regulārus kontaktus ar Francijas vēstniecību un viņš saņēmis konsulāru palīdzību.

Kā iepriekš ziņu aģentūrai AFP norādīja bijušais Libānas tieslietu ministrs Ibrahims Nadžars, no Japānas līdz šim nav saņemts nekāds pieprasījums Gosnu izdot, bet, ja arī tas notiktu, izdošana nebūtu iespējama, jo Beirūta ar Tokiju nav noslēgušas nekādu vienošanos par personu izdošanu un Libānas likumi vispār aizliedz izdot savas valsts pilsoņus citām valstīm.

Arī tad, ja Interpols izdotu starptautisko orderi uzņēmēja arestam, tas neapdraudētu Gosnu tikmēr, kamēr viņš uzturētos savā bērnības zemē.

Libāna gan varētu Gosnu tiesāt, ja izrādītos, ka viņš pārkāpis šīs valsts likumus, un Beirūta var lūgt Japānu pārbaudīt pret viņu vērstās apsūdzības, bet nevar viņu saukt pie kriminālatbildības par nodokļu krāpniecību svešā valstī, skaidrojis Nadžars.

Gosns pērn novembrī tika apcietināts Japānā, bet pēc atbrīvošanas pret drošības naudu drīkstēja doties braucienos ārpus Tokijas kopā ar savu meitu, gatavojoties prāvai, kas gaidāma nākamā gada pavasarī.

Viņš tiek apsūdzēts par to, ka slēpis miljoniem eiro vērtus ienākumus, ko guvis uzņēmumā "Nissan", un par kompānijas līdzekļu izmantošanu privātām vajadzībām.

Gosns noliedz visas viņam izteiktās apsūdzības un mēģina panākt lietas izbeigšanu, apgalvojot, ka prokurori un "Nissan" izmeklētāji rīkojušies nelikumīgi, izmeklējot viņam inkriminētos pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!