Foto: Publicitātes foto

Holandiešu kompānija "Spyker" iesūdzējusi tiesā amerikāņu koncernu "General Motors" (GM), vainojot to apzinātā "SAAB" novešanā līdz bankrotam, jo GM bloķēja zviedru autoražotāja pārdošanu Ķīnas investoriem. "Spyker" tiesā no GM vēlas piedzīt trīs miljardus ASV dolāru.

Kā norādīts "Spyker" oficiālajā preses paziņojumā, kompānija apsūdz GM nelikumīgās darbībās, kuras amerikāņu koncerns veicis bailēs no konkurences ar "SAAB" Ķīnas tirgū.

"Visas GM darbības tika veiktas ar apzinātu mērķi novest "SAAB Automobile" līdz bankrotam. Tāds arī bija rezultāts pēc koncerna iejaukšanās darījumā ar "SAAB". "Spyker" un Ķīnas investors "Youngman" ļautu veikt "SAAB" restrukturizāciju, saglabāt tā maksātspēju un turpināt tā darbību," rakstīts "Spyker" paziņojumā.

Savukārt GM pārstāvji paziņojuši, ka noraida šādu prasību un nesniegs nekādus komentārus līdz tam, kamēr neredzēs tamlīdzīgu dokumentu savām acīm.

Kompānija "Spyker Cars N.V." laikā, kad tai piederēja "SAAB", nosaukumu nomainīja uz "Swedish Automobile N.V." Sākotnēji tas bija nepieciešams, lai noslēgtu vienošanos ar Ķīnas kompāniju "Pang Da" par automobiļu izplatīšanu un kopīgu "SAAB" ražošanu. Tomēr attiecīgs darījums beigās netika noslēgts.

Rezultātā "SAAB" ilgu laiku cieta finanšu grūtības, nespējot atrast sev partneri. Bijušais "SAAB" īpašnieks – koncerns GM – bailēs no tā, ka ķīnieši varētu iegūt piekļuvi tās intelektuālajam īpašumam, bloķēja "SAAB" pārdošanu jebkādam Ķīnas investoram.

Pērnā gada nogalē tiesa Zviedrijā atzina "SAAB" bankrotu. Pēc provizoriskas informācijas, "SAAB" parāds sasniedza divus miljardus ASV dolāru, kas ir aptuveni četrkārt vairāk nekā tās aktīvu vērtība.

Šovasar "SAAB" autoražotāju iegādājās koncerns "National Electric Vehicle Sweden", kas pagaidām nav ieguvis tiesības izmantot markas logotipu. Jaunais ražotājs plāno koncentrēties uz elektromobiļu izlaidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!