Foto: Publicitātes attēli

Amerikāņu kompānija "Alaka'i Technologies" prezentējusi pasaulē pirmo ar ūdeņradi darbināmo lidojošo aparātu, kas spējīgs pacelties un nolaisties vertikāli. Bezpilota lidaparāta "Skai" dizains izstrādāts ar "BMW Group" sastāvā esošo "Designworks" studiju.

BMW dizaina studija "Designworks" izstrādājusi "Skai" kopējo arhitektūru, kā arī dažādus tehniskos mezglus, tostarp trīs ūdeņraža degvielas tvertņu novietojumu. Tvertnēs iespējams iepildīt 200 līdz 400 litrus sašķidrināta ūdeņraža, kas nodrošina enerģiju sešiem elektromotoriem, kuri kopā attīsta 100 kW jaudu un lidaparātu paātrināt līdz 190 km/h.

Bezpilota "Skai" spējīgs uzņemt piecus pasažierus. Ar pilnām ūdeņraža tvertnēm tas būs spējīgs nolidot līdz 645 kilometru distanci. Ja uzstāda papildu tvertnes, tad ar "Skai" iespējams lidot pat 10 stundas.

Būtiski, ka šim bezpilota lidaparātam nav nepieciešama papildu infrastruktūra, tas spējīgs pacelties un nolaisties uz ēku jumtiem vai autostāvvietās. Ja lidošanas laikā atsaka spēka agregāti, tad lidaparātam ir drošības izpletnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!