Foto: DELFI

Lai veicinātu ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanos, apdrošināšanas sabiedrība "BTA" uzsākusi kopīgu sadarbību ar Drošas braukšanas poligonu "333". Sadarbības mērķis ir kopīgi pilnveidot autovadītāju prasmes un zināšanas par drošu braukšanu un tās nozīmi. Kopīgi plānots organizēt sabiedrību izglītojošus pasākumus, kā arī, pārņemot Eiropas Savienības valstu praksi, piedāvāt lētākus apdrošināšanas pakalpojumus prasmīgākiem autovadītājiem.

Uzsākot savstarpējo sadarbību ar "333", trešdien, 10. jūlijā, "BTA" žurnālistiem deva iespēju pārliecināties par savām autovadītāja prasmēm divās no Drošas braukšanas poligonā "333" esošajām trasēm – veiklības trasē un kalna trasē. Veiklības trasē, cenšoties uzdevumu veikt maksimāli ātri, katrs dalībnieks varēja pārliecināties par savām prasmēm vadīt automašīnu uz slidena ceļa, veikt manevrus šķēršļu joslā, kā arī precīzi un savlaicīgi apstāties trases finišā. Kalna trases uzdevums – braucot paātrinājumā, savlaicīgi pieņemt lēmumu, lai izvairītos no ūdens šķēršļa slidenajā trasē.

Pēc Eiropas Transporta Drošības padomes datiem Latvija ir sestajā vietā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un kandidātvalstīm, kurās ir vislielākais ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits uz vienu miljonu iedzīvotāju.

Statistika liecina, ka 75% ceļu satiksmes negadījumu ar letālu iznākumu notiek ārpus pilsētām, kur iespējams attīstīt lielāku braukšanas ātrumu, ceļa stāvoklis ir nevienmērīgs, kā arī uz braucamās daļas var izskriet meža zvērs vai atrasties kāds cits negaidīts šķērslis, ar ko var notikt sadursme. Bieži vien arī paši pārliecinātākie autovadītāji apmulst ekstrēmās situācijās uz ceļa, kā rezultātā saņemtā adrenalīna deva no pārsteiguma momenta dzīvībai bīstamās situācijās var autovadītāju vai nu paralizēt, vai likt pieņemt neadekvātu lēmumu.

"Automašīnas vadīšana ir apzināta rīcība, kuras gala iznākums ir atkarīgs no autovadītāja pieņemtajiem lēmumiem – nepareizi pieņemts lēmums var beigties letāli," uzsver Haralds Šlēgelmilhs, autosportists un Drošas braukšanas poligona "333" instruktors. "Šodien pasākumā pārbaudījām, ka vislielākās grūtības autobraucējiem sagādā praktisku iemaņu trūkums netradicionālās situācijās uz ceļa, proti, ir grūti pieņemt pareizo lēmumu, kad uz ceļa negaidot parādās šķērslis. Pēc treniņbraucieniem dalībnieki pārliecinājās arī par to, cik nozīmīga automašīnas vadīšanas laikā ir pilnīga uzmanības koncentrācija uz ceļa apstākļiem, kā arī pareiza sēdēšana pie automašīnas stūres."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!