Foto: Publicitātes foto

Naftas cenas pasaulē pēdējos mēnešos piedzīvojušas ievērojamu kritumu – galvenokārt koronavīrusa Covid-19 ietekmē. Gatis Titovs, "Circle K" degvielas kategorijas vadītājs, skaidro, kā naftas cenas pasaulē ietekmē degvielas cenu Latvijas degvielas uzpildes stacijās un kā veidojas degvielas cena, kas redzama patērētājam.

"Degvielas cenas Latvijā seko pasaules naftas cenas izmaiņām ar nobīdi. Līdz ar to mazumtirdzniecībā šobrīd viss biržas cenas kritums vēl nav transformējies, bet izteikts cenu kritums ir novērojams tieši pēdējās 10 dienās, kad, piemēram, dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cena ir kritusies par vidēji 6 eirocentiem litrā (c/l), bet benzīna cena – vidēji par 10 c/l," stāsta Gatis Titovs.

Attēlā augstāk redzama mazumtirdzniecības un biržas dīzeļdegvielas cenu dinamika. Kopš 20. janvāra, kad dīzeļdegvielas cena bija vidēji 1.324 EUR/l, kopējais kritums ir 19 centi jeb -14% līdz 20. martam, kad vidējā cena tīklā bija 1,134 EUR/l (vietām pat sasniedzot 0,997 EUR/l).

Attēlā zemāk – mazumtirdzniecības un biržas benzīna cenu dinamika, kas arī atspoguļo ievērojamu cenu kritumu kopš 20. janvāra, kad cena "Circle K Latvia" tīklā vidēji bija 1,384 EUR/l, samazinoties par 16 centiem jeb -12% līdz 1,224 EUR/l 20. martā (vietām sasniedzot 1,124 EUR/l).

No kā sastāv degvielas cena

Titovs uzsver, ka degvielas produktu iepirkuma cena veido tikai 35% no kopējās degvielas cenas. Lielāko daļu jeb 55% veido dažādi nodokļi – akcīze, PVN un nodeva par obligāto valsts rezervju glabāšanu. Savukārt aptuveni 10% ir mazumtirgotāja uzcenojums, ar ko tiek nosegtas ar degvielas mazumtirdzniecības nodrošināšanu saistītās izmaksas, piemēram, darba algas, degvielas kvalitātes kontrole, DUS un termināļu uzturēšana un apkalpošana.

Degvielas cenas ietekmē dažādi faktori

"No 2020. gada 1. janvāra degvielas cenas negatīvi ietekmējuši divi faktori: akcīzes likmes paaugstināšana un grozījumi "Noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu". Tā rezultātā 95. markas benzīnu Latvijā būs iespējams realizēt ar ne mazāk kā 10% bioetanola piejaukumu līdzšinējo 5% vietā," stāsta "Circle K" degvielas kategorijas vadītājs.

Viņš skaidro, ka abu šo faktoru ietekmē 95. markas benzīna cena palielinājusies vidēji par 5,7 c/l: akcīzes pieauguma dēļ par 4,0 c/l un bioetanola komponentes īpatsvara palielinājuma rezultātā vēl par papildu 1,7 c/l.

Dīzeļdegvielas cena akcīzes likmes palielināšanas rezultātā pēc 1. janvāra pieaugusi par 5,1 c/l un potenciāli pieaugs vēl pēc 1. aprīļa, kad stāsies spēkā jaunās prasības biopiejaukuma daudzumam, kas attiecas uz vasaras perioda dīzeļdegvielu.

Savukārt 98. markas benzīna, kura sastāvā nav bioetanola, un autogāzes cenu pēc 1. janvāra ietekmējusi tikai akcīzes likmes paaugstināšana attiecīgi par 4 c/l un 2,8 c/l.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!