Foto: DELFI

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka, ka Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) Valsts policijas (VP) vārdā varēs šoferiem elektroniski nosūtīt paziņojumus par nesamaksātajiem fotoradaru sodiem.

Lai piemērotu administratīvos sodus par pārkāpumiem, kas fiksēti ar fotoradariem, pašlaik VP sagatavo protokolu-lēmumu un nosūta to personai, kurai piemērots administratīvais sods. VP ir noslēgusi līgumu ar VAS "Latvijas Pasts", lai nodrošinātu paziņojumu nosūtīšanu ar vēstuli. Pašreiz VP paziņojumus sagatavo, izmantojot CSDD uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā pieejamo informāciju.

Meklējot veidu, kā padarīt paziņojumu nosūtīšanas procesu efektīvāku, secināts, ka visefektīvāk tas būtu izdarāms, izmantojot CSDD resursus, proti, deleģējot CSDD veikt atsevišķas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktās darbības, kas saistītas ar uzlikto naudas sodu izpildi, un tas ir – veikt ar protokola-lēmuma izpildi saistīto dokumentu nosūtīšanu.

Ja persona CSDD interneta vietnē ir reģistrējusies elektroniskajā e-pakalpojumu sistēmā un piekritusi paziņojumu saņemšanai elektroniski, protokolu-lēmumu un citus ar protokola-lēmuma izpildi saistītos dokumentus minētajai personai nosūta elektroniski. Pēc CSDD datiem, elektroniskajā e-pakalpojumu sistēmā ir reģistrēti 400 000 CSDD e-pakalpojumu lietotāji, kuriem jau pašlaik CSDD Valsts policijas vārdā varētu elektroniski nosūtīt paziņojumus par nesamaksātajiem fotoradaru sodiem.

Lai šādu procesu īstenotu, papildināts Ceļu satiksmes likumā ietvertais deleģējums un noteikts, ka CSDD nosūta ne tikai protokolus-lēmumus, bet arī veic atsevišķas kodeksā noteiktās darbības, kas saistītas ar uzlikto naudas sodu izpildi. Attiecīgi tiks papildināts arī starp Valsts policiju un CSDD noslēgtais deleģēšanas līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!