Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Rīgas Klientu apkalpošanas centrā kāds vīrietis mēģināja apmainīt viltotu Polijas vadītāja apliecību. Saņemot dokumentu pārbaudei, CSDD darbiniekiem radās šaubas par tā autentiskumu. Pārbaudot datus Eiropas Savienības vadītāja apliecību datu pārbaudes sistēmā un uzdodot papildjautājumus, tika konstatēts, ka minētā persona nav Polijā saņēmusi vadītāja apliecību.

Pateicoties CSDD darbinieku profesionālai rīcībai, vīrietis ar viltoto dokumentu tika aizkavēts, kā laikā par notikušo tika informēta Valsts policija, kuras kompetencē būs tālāko izmeklēšanas darbību veikšana.

CSDD aicina iedzīvotājus nebūt lētticīgiem un neveikt prettiesiskas darbības, kas saistās ar dokumentu viltošanu. Visa informācija ir atrodama CSDD un starptautiskajos vadītāju reģistros – viltojuma atklāšana ir tikai laika jautājums. Turklāt CSDD darbinieki ir labi apmācīti atšķirt viltojumus no oriģināliem. Pirms jebkura pakalpojuma sniegšanas tiek rūpīgi pārbaudīti visi iesniegtie dokumenti.

Lai izskaustu dokumentu viltošanu, Latvijas un citu valstu vadītāju apliecībās ir iestrādāti augsta līmeņa pretviltošanas elementi, piemēram, hologrammas un mainīgi lāzergravēti attēli. Tāpat CSDD darbinieki regulāri saņem informāciju par to, kādas ir citās valstīs izsniegtās apliecības un kādi ir tajās iestrādātie pretviltošanas elementi.

Lai nepieļautu šādus un līdzīgus gadījumus, CSDD gadu gaitā ir veikusi nopietnu darbu – izveidots Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrs, kurā pieejama visa informācija par autovadītājiem vai to īpašumā esošiem transportlīdzekļiem, kā arī ir izstrādāta pretkorupcijas sistēma, lai novērstu šādus gadījumus. Tāpat liela uzmanība tiek pievērsta tam, lai netiktu viltotas Latvijas vadītāja apliecības, pastāvīgi nodrošinot to atbilstību jaunākajām prasībām un tehnoloģijām dokumentu izgatavošanas jomā.

CSDD iedzīvotājiem vērš uzmanību uz privātpersonu krāpniecības mēģinājumiem sociālajos tīklos vai sludinājumu portālos, piedāvājot saņemt autovadītāja apliecību. Šādi krāpniecības mēģinājumi visbiežāk saistīti ar sensitīvu personas datu iegūšanu un naudas līdzekļu izkrāpšanu. CSDD aicina vērsties Valsts policijā, saskaroties ar šāda veida krāpniecību vai tās mēģinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!