Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas autobūves koncerna "Volkswagen" vadītājs Herberts Dīss dažas dienas pirms tam, kad ASV Tieslietu ministrija izvirzīja apsūdzības viņa priekšgājējam saistībā ar kaitīgo izmešu falsificēšanas skandālu, tikās ar Savienoto Valstu Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklētājiem un saņēma no Vašingtonas garantijas, otrdien vēsta mediji.

Laikraksts "Bild" ziņo, ka Dīss 1. maijā devās uz ASV un sniedza FIB un Tieslietu ministrijas izmeklētājiem liecības, kas, "acīmredzot, bijušas inkriminējošas bijušajam "Volkswagen" vadītājam Martinam Vinterkornam".

ASV Tieslietu ministrija 3. maijā izvirzīja Vinterkornam apsūdzības nozieguma plānošanā un krāpniecībā saistībā ar tā saukto dīzeļgeitas skandālu.

Apsūdzības tika izvirzītas federālā tiesā Mičiganas štatā saistībā ar izmeklēšanu par kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūru, kas uzstādīta "Volkswagen" automašīnu dīzeļdzinējiem.

Tieslietu ministrijas apsūdzības rakstā teikts, ka Vinterkorns zinājis par uzņēmuma kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūrām jau 2014. gada maijā, taču nolēmis šo krāpniecību turpināt.

Kamēr Vinterkorns nevar pamest Vāciju saistībā ar aresta draudiem starptautiski izdota aresta ordera dēļ, Dīss spējis iegūt garantijas, ka viņš var ceļot uz ASV un citām valstīm, raksta vācu mediji.

Tāpat ASV varasiestādes piekritušas priekšlaicīgi informēt Dīsu, ja viņam tiktu izvirzītas apsūdzības vai izdoti orderi viņa aizturēšanai.

"Volkswagen" 2015. gada septembrī izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkoti ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!