Foto: Publicitātes foto

Septembrī Eiropas Savienības valstīs tika realizēti tikai 204 "Lada" markas automobiļi, kas ir viens no viszemākajiem rādītājiem starp jauno auto markām tirgū – mazāk spēkratu septembrī pārdeva tikai franču sportisko auto zīmols "Alpine" (96 vienības), kas arī, tāpat kā "Lada", ietilpst "Renault" grupas sastāvā.

Rudens pirmajā mēnesī pieprasījums pēc "Lada" automobiļiem ES saruka par 38,6 procentiem, bet kopš gada sākuma Rietumos pārdoti 3814 šīs Krievijas markas spēkrati (-7,8%), liecina Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati.

Tikmēr marka "Alpine" ar vismazāko realizāciju septembrī šī gada laikā spējusi pieprasījumu pēc saviem sportiskajiem spēkratiem kāpināt par 172,5 procentiem – līdz 3450 vienībām. Bet septembrī "Alpine" realizācijas pieaugums bija par 113% procentiem – 96 pārdoti eksemplāri.

"Alpine" markai šobrīd ir tikai viens modelis – "A110", kamēr "Lada" Eiropas tirgū tiek pārstāvēta ar "Vesta SW" universāli un robusto apvidnieku "4x4" jeb "Ņiva". Iepriekš Krievijas autoražotājs ES piedāvāja arī "Granta" modeli, "Vesta" sedanu un "XRay" hečbeku, tomēr to realizācija Eiropas tirgū tika pārtraukta.

Vispirktākā jauno automobiļu marka Eiropā ir "Volkswagen" (VW) – šī marka ir vispopulārākā arī visu šī gada mēnešu kopvērtējumā. Rudens pirmajā mēnesī VW pārdevis 118 tūkstošus jaunu auto (+58,2%), bet visā šī gada laikā – 1,34 miljonus auto (-4%), veidojot 11% tirgus daļu.

Septembrī pavisam ES auto tirgus pieauga par 14,5 procentiem, realizējot 1,2 miljonus jaunu auto. Salīdzinājumam – Krievijā septembrī tika pārdoti 157 tūkstoši jaunu vieglo un kravas auto. "Lada" savā mājas tirgū ieņem pirmo vietu pēc realizēto spēkratu daudzuma – 31,5 tūkstoši vienību (+1%). "Lada" tirgus daļa Krievijas tirgū sasniedz 20,1%.

Latvijā šā gada janvārī-septembrī jaunu vieglo automašīnu reģistrācija salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn pieaugusi par 7,2%, tai esot starp 14 Eiropas valstīm, kurās šajā periodā reģistrēts kāpums. Saskaņā ar ACEA datiem šogad mūsu valstī reģistrēja 14 109 jaunus vieglos automobiļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!