Foto: AFP/Scanpix

Automašīnas uz Eiropas ceļiem rada krietni lielāku oglekļa dioksīda (CO2) apjomu, nekā norādīts reklāmās, ceturtdien paziņoja Starptautiskā Tīrā transporta padome (ICCT), kas atklāja Vācijas autobūves koncerna "Volkswagen" izmešu falsificēšanas skandālu.

ICCT ekspertu veiktajā pētījumā aplūkoti dati no aptuveni viena miljona automobiļu sešās valstīs un konstatēts, ka atšķirība starp solīto CO2 apjomu un patieso ir apmēram 42%.

Saskaņā ar iepriekš publiskotiem datiem, 2001.gadā šī atšķirība bija vien 9%.

Tas nozīmē, ka klienti, kuriem rūp vides piesārņojums, var iegādāties automašīnas, kas rada lielāku oglekļa dioksīda apjomu, nekā gaidīts. Turklāt automašīnu īpašnieki ik gadu var arī maksāt līdz pat 450 eiro vairāk degvielas izdevumos, nekā gaidīts, balstoties uz degvielas ekonomijas solījumiem.

"Aptuveni trīs ceturtdaļas no atšķirībām starp laboratorijas testu rezultātiem un braukšanu reālā vidē ir skaidrojamas ar to, ka automašīnu ražotāji izmanto novirzes pašreizējos noteikumos," norāda ICCT izpilddirektors Eiropā Pīters Moks.

Padome ierosina noteikt starptautiski standartizētus testēšanas standartus, kas liktu autoražotājiem testēt automašīnas reālās vides apstākļos.

ICCT norāda, ka autobūves uzņēmumi pārliecinās, ka pirms testu veikšanas akumulatori un riepas ir ideālā stāvoklī, kas ne vienmēr ir tā ikdienas situācijās. Tikmēr citas kompānijas laboratorijās izmanto tehnoloģijas, kas samazina izmešus, ko būtu neiespējami izmantot noteikto standartu gadījumā.

ICCT pērn radīja ažiotāžu, kad tās īstenotās "Volkswagen" dīzeļdzinēju automašīnu pārbaudes atklāja, ka uzņēmums izmanto tehnoloģiju, lai falsificēti izmešu datus, padarot automobiļus videi draudzīgākus, nekā tie ir patiesībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!