Foto: Shutterstock

Latvijā nepieciešams attīstīt elektroauto uzlādes staciju tīklu, lai veicinātu elektroauto tirgus straujāku attīstību un ērtāku braukšanu elektroauto vadītājiem, vebinārā "Cik gatavi esam elektrotransportam?" sacīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā ekonomikas padomnieks Mārtiņš Zemītis.

Pēc viņa domām, Latvijā iedzīvotāji "mīl braukt ar automašīnu". Četru gadu laikā Latvijā ar elektroautomašīnām nobrauktie kilometri palielinājušies par 30%, bet tajā pašā laikā elektroautomašīnu skaits uz vienu iedzīvotāju un nobrauktie kilometri uz vienu iedzīvotāju ir salīdzinoši zemi.

Zemītis uzsvēra, ka Latvijā patlaban ir reģistrēti 753 elektroauto, bet uzlādes staciju skaits ir salīdzinoši mazs un attīstās ļoti lēni. Latvijā pieejamas 72 ātrās uzlādes stacijas "e-mobi", sešas uzlādes stacijas autoparkos un trīs "Electrum" uzlādes stacijas.

Kā norādīja EK pārstāvis, vislabākais uzlādes staciju tīkls, kā arī elektroauto pieprasījums, ir Norvēģijā, kur valsts noteikusi līdz 2025. gadam pārtraukt benzīna un dīzeļdegvielas auto tirdzniecību. Tai seko Islande, Zviedrija, Nīderlande, Somija un Ķīna, sacīja Zemītis.

Kā skaidroja EK pārstāvis, no 2011. gada, kad Latvijā pirmo reizi ienāca elektroauto, pieprasījums pēc videi draudzīgajiem auto ir audzis, taču tirgus vēl joprojām attīstās lēni. Viņš uzsvēra, ka Eiropas Savienībā (ES) ir fondi un atbalsti, lai stimulētu elektroauto un uzlādes stacijas tīklu attīstību, bet būtisku lomu iedzīvotāju paradumu maiņā ieņem arī katras valsts atbalsts.

Elektroenerģijas uzņēmuma "Latvenergo" projektu vadītājs Edgars Korsaks-Mils stāstīja, ka Latvijā elektroauto iegādes tendence ir augšupejoša, jo ir bijusi tehnoloģiskā attīstība, infrastruktūra ir paplašinājusies, kā arī tirgū pieejami vairāki elektroauto modeļi.

Pēc viņa teiktā, ja elektroauto pieaugums turpināsies līdzšinējā tempā, tad līdz 2030. gadam Latvijā būs apmēram 6000 elektroauto. Savukārt, ja Latvijā sāks iegādāt mazlietotus elektroauto – būs apmēram 30 000 elektroauto, bet ar ES un valsts atbalstu Latvijā varētu būt apmēram 52 000 elektroauto.

Vienlaikus, lai attīstītu uzlādes staciju tīklu, līdz 2025. gadam mērķis ir izveidot vismaz 1000 publiskos uzlādes punktus. Eiropas mērķis ir vairāk nekā viens miljons uzlādes punkti.

Līdz 2050. gadam Eiropas Savienība apņēmusies kļūt 100% klimata neitrāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!