Foto: Shutterstock

Uz Konkurences padomes (KP) izteikto aicinājumu vērtēt iespējas noteikt sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) prēmijas maksimālo apmēru Finanšu ministrija (FM) atbild, ka OCTA cenu ierobežošana nav atbalstāma, jo tas nonāktu pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) direktīvām un tā būtu iejaukšanās cenu politikā, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

OCTA prēmijas maksimālā apmēra ierobežošana ir pretrunā Eiropas Savienības (ES) judikatūrā noteiktajam, kur ES tiesa spriedumā (lietā Nr. C-59/01 un arī lietā Nr.C-347/02), interpretējot direktīvas normas, kas ieviestas nacionālajos normatīvajos aktos, ir norādīts, ka cenas iesaldēšana ir iejaukšanās cenu politikā, kas atbilstoši ES direktīvu prasībām ir aizliegta.

Tāpat pastāv risks, ka ierobežojumi var radīt jaunus kropļojumus tirgū un citus konkurenci ierobežojošus nosacījumus, piemēram, personām ar mazākiem riskiem jāsedz citu riski tikai dēļ tā, ka ir noteikts prēmijas maksimālais apmērs, vai arī veicināt apdrošināšanas kompāniju aiziešanu no tirgus.

Ir būtiski, lai OCTA tirgus ilgtermiņā darbotos efektīvi un ievērotu konkurences nosacījumus, tādējādi nodrošinot sabiedrībai vislielākos ieguvumus un stabilitāti un sasniegtu likumā noteikto mērķi, tas ir, aizsargāt ceļu satiksmes negadījumos cietušo personu intereses.

FM atzinīgi novērtē KP veikto OCTA tirgus uzraudzības izpēti, pievēršot padziļinātu uzmanību pēdējā laikā novērotajam OCTA cenu kāpumam. Respektējot KP kompetenci attiecībā uz konkurences prasību izvērtēšanu un cenu veidošanu, ministrija rūpīgi izvērtēs tās veikto analīzi un identificētos faktorus, kas radījuši esošo situāciju OCTA tirgū.

Pēc detalizētas iepazīšanās ar KP ziņojumu FM sagatavos priekšlikumus, lai risinātu norādītās nepilnības un aspektus veselīgas un efektīvas konkurences nodrošināšanai. Jau šobrīd ministrija bija plānojusi uzsākt darbu pie Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja pārvaldības pilnveidošanas jautājuma, un priekšlikumu izstrādē tiks ņemti vērā arī KP ziņojumā norādītie aspekti. Tāpat ministrija meklēs risinājumus veicamiem pasākumiem OCTA tirgus caurskatāmības mazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!