Foto: Publicitātes foto

Šogad par 12% pieaugusi vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzību par vienu negadījumu, liecina BTA apkopotais nepilnu divu gadu laikā saņemtais KASKO atlīdzību pietiekumu skaits par sadursmēm ar dzīvniekiem.

Kopumā par dzīvnieku nodarītajiem bojājumiem transportlīdzekļiem nepilnu divu gadu laikā BTA apdrošināšanas atlīdzībās izmaksājusi vairāk nekā 1,2 miljonus eiro.

Saskaņā ar BTA apkopoto statistiku par 2015. gadā un 2016. gada 11 mēnešos pieteiktajiem KASKO apdrošināšanas gadījumiem – transportlīdzekļu sadursmēm ar dzīvniekiem, kopējais negadījumu skaits 2016. gadā saglabājies pērnā gada līmenī. Savukārt, vidējā BTA izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par vienu šādu negadījumu šogad pieaugusi par 12%, sasniedzot 1688 eiro, kas skaidrojams ar transportlīdzekļu remontdarbu pakalpojumu izmaksu pieaugumu.

BTA, analizējot saņemtos apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par sadursmēs ar dzīvniekiem bojātiem transportlīdzekļiem secinājusi, ka visbiežāk sadursmēs ar dzīvniekiem cietušas "Volkswagen" (20% no visiem BTA pieteiktajiem gadījumiem), "Volvo" (11%) un "Toyota" markas automašīnas (9%).

Aplūkojot, ar kādiem dzīvniekiem visbiežāk notiek sadursmes, BTA dati rāda, ka stirnas "nešķiro" transportlīdzekļus pēc to markām, proti, sadursmēs ar stirnām vienlīdz bieži tiek bojāti dažādu marku transportlīdzekļi. VW un "Volvo" vairāk nekā citu marku automašīnas "iemīļojuši" brieži, aļņi un mežacūkas, savukārt lapsas visvairāk "iecienījušas" "Audi" un BMW markas automašīnas.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem no medījamiem dzīvniekiem skaitliski visvairāk Latvijas mežos ir stirnas. Likumsakarīgi – BTA visvairāk apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus saņēmusi tieši par transportlīdzekļu sadursmēm ar stirnām – 44 % no visiem BTA pieteiktajiem KASKO negadījumiem, kuros notikusi sadursme ar dzīvniekiem. Pēc pieteikto KASKO negadījumu skaita otrajā vietā ir transportlīdzekļu sadursmes ar bukiem (9%), trešajā vietā – sadursmes ar mežacūkām (7%); bet ceturtajā vietā – sadursmes ar aļņiem (6%).

Ņemot vērā lielo ceļu satiksmes negadījumu skaitu, kuros iesaistītas stirnas, kopumā nepilnu divu gadu laikā apdrošināšanas atlīdzībās par sadursmēs ar šiem dzīvniekiem bojātiem transportlīdzekļiem BTA izmaksājusi gandrīz pusmiljonu eiro, kas ir 41% no kopējās apdrošināšanās atlīdzībās izmaksātās summas par sadursmēs ar dzīvniekiem bojātiem transportlīdzekļiem.

Tomēr BTA apkopotie dati liecina, ka ievērojami lielākus bojājumus par stirnu radītiem bojājumiem transportlīdzekļiem nodara aļņi. Vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par stirnas radītiem bojājumiem transportlīdzekļiem ir 1467 eiro, savukārt, vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par aļņu radītiem bojājumiem transportlīdzekļiem ir gandrīz trīs reizes lielāka – 4355 eiro.

Apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece: "Sadursmes ar meža dzīvniekiem ir ļoti bīstamas un var radīt lielus materiālos zaudējumus. Nereti ir gadījumi, kad pēc sadursmes ar lielu meža dzīvnieku, automašīna vairs nav remontējama. Pērn lielāko apdrošināšanas atlīdzību – gandrīz 40 tūkstošus eiro BTA izmaksāja par transportlīdzeklim "Audi" radīto bojājumu novēršanu pēc Ventspils novadā notikušas sadursmes ar briedi, savukārt, šogad lielāko apdrošināšanas atlīdzību – 22,2 tūkstošus eiro BTA izmaksāja kādam "Toyota" markas transportlīdzekļa īpašniekam, kura automašīna pēc Ikšķiles novadā notikušas sadursmes ar alni vairs nebija remontējama. Tieši dzīvnieka lielā auguma un svara dēļ sadursmes ar alni un briedi izmaksā visdārgāk."

Apkopojot saņemtos atlīdzību pieteikumus pēc negadījuma vietas, BTA secinājusi, ka pēdējo divu gadu laikā visvairāk transportlīdzekļu sadursmes ar dzīvniekiem notikušas Rīgas reģionā – 31% no visiem BTA pieteiktajiem negadījumiem, kuros notikusi transportlīdzekļa sadursme ar dzīvnieku.

Jāatzīmē, ka skaitliski visvairāk sadursmes ar dzīvniekiem Rīgas reģionā fiksētas Tukuma, Limbažu un Ogres novadā. Otrajā vietā pēc negadījumu vietas ierindojas Kurzemes reģions (22% no visiem negadījumiem; skaitliski visvairāk sadursmes ar dzīvniekiem notikušas Ventspils, Talsu un Kuldīgas novadā), bet trešajā vietā ir Vidzemes reģions (17% no visiem negadījumiem; skaitliski visvairāk – Smiltenes, Burtnieku un Madonas novadā). Salīdzinoši nedaudz mazāk sadursmju ar dzīvniekiem fiksēts Zemgales reģionā (15%) un Latgales reģionā (12%).

Jāpiemin, ka ik gadu transportlīdzekļu sadursmes ar dzīvniekiem notiek arī ārpus Latvijas robežām. No kopējā BTA saņemto KASKO atlīdzību pieteikumu skaita par negadījumiem, kuros notikušas sadursmes ar dzīvniekiem, 3% negadījumu notikuši ārpus Latvijas, tai skaitā Lietuvā, Polijā, Igaunijā, Zviedrijā, Krievijā un Norvēģijā.

Lai pasargātu sevi no neparedzētiem finansiāliem zaudējumiem, BTA speciālisti atgādina un iesaka ikvienam autovadītājam pirms došanās ar savu transportlīdzekli ārpus Latvijas robežām pārbaudīt KASKO apdrošināšanas polisē norādīto darbības teritoriju un nepieciešamības gadījumā to paplašināt, vēršoties pie sava apdrošinātāja. Jāatzīmē, ka zaudējumus par transportlīdzeklim radīto bojājumu novēršanu pēc sadursmes ar dzīvnieku atlīdzina tikai KASKO apdrošināšanas ietvaros.

Kā liecina BTA dati, visbiežāk automašīnu sadursmes ar dzīvniekiem notiek tieši gada tumšākajos mēnešos – no oktobra līdz janvārim, kad ir apgrūtināta redzamība un arī ceļi ir slideni, tāpēc autovadītājiem ziemas mēnešos jābūt īpaši uzmanīgiem, kā arī jāizvēlas laika apstākļiem un drošākai braukšanai atbilstošs braukšanas ātrums. Vienlaikus autovadītājiem jāņem vērā, ka līdzvērtīgi liels transportlīdzekļu sadursmju skaits novērojams arī maijā un jūnijā, kad meža dzīvniekiem ir riesta laiks un dzimuši pirmie mazuļi.

Saskaņā ar BTA apkopotajiem datiem, negadījuma brīdī, kad notikusi transportlīdzekļa sadursme ar dzīvnieku, 80 % gadījumu transportlīdzekli vadījuši vīrieši. Visbiežāk negadījumos iekļuvuši vīrieši vecumā no 26 līdz 30 gadiem un no 41 līdz 45 gadiem.

Ja noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā notriekts dzīvnieks, autovadītājam nekavējoties par negadījumu jāziņo Ceļu policijai, zvanot uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukuma numuru 112. Sarunas laikā operators noskaidros visus negadījuma apstākļus un sniegs informāciju par tālāko rīcību, kā arī nepieciešamības gadījumā nodos informāciju Valsts meža dienestam par ievainoto vai bojā gājušo dzīvnieku.

Autovadītājiem jāatceras, ka notriekto dzīvnieku nedrīkst atstāt uz ceļa vai vest prom, jo tā ir pretlikumīga rīcība. Autovadītājs drīkst pamest negadījuma vietu tikai tādā gadījumā, ja dzīvnieks pēc sadursmes nav nopietni cietis, ir aizskrējis un ja transportlīdzeklim sadursmes rezultātā nav radīti tādi bojājumi, kuru liedz transportlīdzeklim piedalīties ceļu satiksmē. Ja autovadītājam ir KASKO apdrošināšanas polise, tad pēc sadursmes ar dzīvnieku un informācijas sniegšanas Ceļu policijai, nekavējoties jāsazinās ar savu apdrošinātāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!