Foto: Publicitātes foto
"Rietumu bankas" galerijā atklāta izstāde ar unikāliem antīkiem divriteņiem un mopēdiem, kas ražoti Latvijā kopš 20. gadsimta 20. gadiem.

Ekspozīcijai savu kolekciju interesantākos eksemplārus piedāvājuši kolekcionāri no Latvijas, Mārtiņš Belickis un Artūrs Upe, kuriem vairāku gadu laikā izdevies izveidot iespaidīgu oriģinālu antikvāru velo un moto tehnikas kolekciju.

Izstādes nosaukums "No Ērenpreisa līdz "Sarkanajai zvaigznei"" atspoguļo tās būtību: tajā apskatāmi divriteņi un mopēdi, ražoti slavenajā Rīgas Ērenpreisa velosipēdu fabrikā un tās pēctecēs, kas, neraugoties uz jebkādām politikas un ekonomikas kataklizmām, daudzus gadu desmitus turēja godā savu marku.

1927. gadā dibinātā Ērenpreisa fabrika dažos gados kļuva par lielāko un modernāko šāda profila ražotni Baltijā. Pēc nacionalizācijas 1940. gadā tā mainīja nosaukumu un kļuva par "Rīgas velosipēdu rūpnīcu": tieši šeit 50. gadu beigās tapa pirmie PSRS ražotie mopēdi, bet nedaudz vēlāk arī pirmie sacīkšu motocikli. Vēlāk rūpnīcu pārdēvēja par "Sarkano zvaigzni", ar šo nosaukumu tā darbojās līdz 90. gadu sākumam.

"Sarkanās zvaigznes" ražotos motociklus veiksmīgi izmantoja arī profesionālajā sportā. Piemēram, konstruktors un sportists Aleksandrs Smertjevs savulaik kļuva par četrkārtēju PSRS čempionu, startējot sacensībās ar šajā rūpnīcā ražotiem motocikliem, kuru veidošanā bija piedalījies arī pats.

"Rietumu bankas" galerijas apmeklētāji var apskatīt vairākus desmitus retro divriteņu, kas spēj konkurēt ar mūsdienu modeļiem gan dizainā, gan kvalitātē. Turpat atrodas arī dažādu marku mopēdi, kas ražoti Rīgā kopš pagājušā gadsimta vidus.

Izstāde būs apskatāma līdz 7. jūlijam darba dienās no pulksten 9 līdz 17. Ieeja – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!