Foto: DELFI

Svētdien, 21. jūnijā, par godu "VAZ 2101" jeb pirmā žiguļa 50 gadu jubilejai notika pasākums "Apkārt Rīgai" – Latvijas Antīko automobiļu kluba padomju tehnikas sekcijas brauciens.

Pirms 50 gadiem – 1970. gada 19. aprīlī – no konveijera noripoja pirmais "VAZ-2101" automobilis, tāpēc šo dienu tika nolemts atzīmēt ar 50 gadu jubilejas pasākumu "Apkārt Rīgai".

Pasākumā piedalījās ap 50 pagājušā gadsimta 50.-80. gadu izlaiduma gada padomju automašīnu.

Brauciena dalībnieki pulcējās no pulksten 8.30 uz Mangaļsalas mola, dienas laikā tika apmeklēts Etnogrāfiskais Brīvdabas muzejs, Daugavas muzejs Dolē, "Kalnakrogs" Ķekavā un Daugavgrīvas cietoksnis. Maršruts kopumā sasniedza ap 150 kilometru.

Pasākums noslēdzās pulksten 18.30 Rīgas centrā uz AB dambja, kur notika svinīgā daļa, apbalvošana, nomināciju sumināšana un kopbilde visiem ar spēkratiem.

Kā novēroja portāls "Delfi", automobilis ar interesantāko stāstu šajā pasākumā bija kāds "VAZ-2103" (fotoattēlos dzeltenīgs ar EE-2103 numurzīmi), kas ir trešā žiguļa eksporta variants – piemēram, odometrs tam ir jūdzēs. Savulaik tas tika eksportēts uz Kubu, bet pēc tam atpakaļ uz Maskavu, kur tas tika izmantots armijas vajadzībām. Pēc PSRS sabrukuma 90. gados to iegādājās vācietis, kurš šobrīd dzīvo Latvijā un ar to ieradās uz "Apkārt Rīgai" pasākumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!