Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 13. jūlijā, Rīgas Motormuzejā notika automobiļu vēstures pētnieka Edvīna Liepiņa un Andra Biedriņa grāmatas "Rīgas auto" prezentācija. Mūsdienu skatījumā pārlūkojot Latvijas automobiļu vēstures lappuses, autori sagatavojuši trešo – precizēto un papildināto – "Rīgas auto" izdevumu, kurš Latvijas valsts jubilejas gadā ar Motormuzeja gādību tiek nodots lasītāju vērtējumam.

Šīs grāmatas pirmais, un nu jau arī otrais izdevums, ir kļuvuši par bibliogrāfisku retumu un grāmatnīcu plauktos jau labu laiku vairs nav atrodami. Salīdzinot ar iepriekšējiem izdevumiem, šajā publicēts līdz šim plašākais materiāls par Rīgas autobusu fabrikas RAF vēsturi. Papildināta informācija par autobūves pirmsākumiem Latvijā un leģendāro "Russo-Balt" automobili, kā arī unikālo Augusta Krastiņa automobili, tā meklējumiem Amerikā un restaurāciju Rīgā.

Grāmata ir vēstures liecībās balstīts stāstījums par automobiļu parādīšanos Latvijā un vairāk vai mazāk veiksmīgiem mēģinājumiem šeit būvēt spēkratus. Grāmatā lasītājs atradīs maz zināmus faktus par "velosipēdu karaļa" Aleksandra Leitnera 19./20. gadsimta mijā Rīgā izgatavotajiem automobiļiem, kā arī par autobūves pirmsākumiem "Krievu-Baltijas vagonu fabrikā" Rīgā un tur ražotajiem leģendārajiem "Russo-Balt" markas spēkratiem.

Atsevišķas šī izdevuma nodaļas veltītas "Ford-Vairogs" veiksmes stāstam Otrā pasaules kara priekšvakarā un RAF markas spēkratu lielražošanai 20. gadsimta otrajā pusē, kā arī inženiera Andra Dambja novatoriskajiem elektriskajiem automobiļiem.

Grāmata tapusi, Rīgas Motormuzejam sadarbojoties ar Latvijas Industriālā mantojuma fondu. Prezentācijas pasākumā piedalījās autori Edvīns Liepiņš un Andris Biedriņš, kā arī Rīgas Motormuzeja un Latvijas Antīko automobiļu kluba pārstāvji.

Grāmata nopērkama Rīgas Motormuzeja suvenīru veikalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!