Foto: F64

Pēdējā gada laikā automašīnu zādzību skaits Latvijā ir samazinājies, taču joprojām garnadžus interesē spēkrati vecuma grupā, kas vecākas par pieciem gadiem, liecina apdrošināšanas sabiedrības BTA un Valsts policijas (VP) apkopotie dati.

Salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusi, šī gada pirmajos sešos mēnešos automašīnu zādzību skaits ir pavisam nedaudz sarucis, liecina VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2. nodaļas darbinieku apkopotā informācija. Kopumā šī gada sešos mēnešos reģistrētas 416 automašīnu zādzības. Savukārt pērn šajā pat laika posmā 428 gadījumi, un visbiežāk tika zagtas automašīnas, kuru izlaiduma gads ir no 2009. līdz 2017. gadam ieskaitot.

Visbiežāk spēkratu zādzības notiek Rīgas reģionā – 2018. gada pirmajā pusgadā reģistrēts 301 zādzību gadījums. Zagļi joprojām iecienījuši BMW, "Audi" un VW markas automašīnas, no kurām visbiežāk tiek zagtas BMW 5. sērijas un "Audi A4" automašīnas. Tāpat arī "Toyota", "Mercedes-Benz" un citas markas transportlīdzekļus.

"Ikdienā VP veic profilaktiskos reidus, aiztur noziedzniekus un noziedznieku grupas, kas nodarbojas ar automašīnu zādzībām. Taču ir jāņem vērā, ka zagļiem pieaug interese par jaunām automašīnām. Šis faktors, visticamāk, ir saistīts gan ar tirgus pieprasījumu, gan ar jaunu rīku pieejamību automašīnu drošības sistēmu uzlaušanai," norāda VP sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Sprudzāne.

"Jaunas automašīnas bieži ir aprīkotas ar tā saukto "keyless" jeb bezkontakta atslēgas sistēmu. Ļaundari ir izstrādājuši tehnoloģijas, ar kuru palīdzību attālināti nolasīt šīs drošības sistēmas kodus, ļaujot automašīnas aizdzīt. Ņemot vērā zādzību gadījumu skaitu, VP aicina automašīnu īpašniekus savus spēkratus aizsargāt ar papildu signalizāciju. Tāpat atgādinām, ka ir pieejami speciāli maki, kuros var glabāt "Keyless" sistēmu aprīkoto automašīnu atslēgas. Tie apgrūtinās zagļa darbu, jo, šādā veidā glabājot atslēgu, automašīnas drošības sistēmas kods nav nolasāms," uzsver Sprudzāne.

BTA Baltijas risku parakstīšanas departamenta direktors Ivo Danče stāsta, ka "Latvijā šogad nozagto automašīnu skaits mērāms simtos, un, kā liecina VP statistika, zagļus interesē ne tikai jaunāki un dārgāki auto, bet arī automašīnas, kas ir vecākas par 10 gadiem. Joprojām zagļu vidū iecienītas ir mašīnas, kuras ir aprīkotas ar ar "Keyless" sistēmu bez uzstādītām papildus drošības sistēmām, tomēr jāatzīmē, ka ar papildus drošības iekārtām ir aprīkots procentuāli liels automašīnu skaits. Lai auto zādzības gadījumā īpašniekam izdevumi nebūtu jāsedz no savas kabatas, der padomāt ne tikai par auto aprīkošanu ar kādu no papildu drošības sistēmām, bet arī apdrošināšanu."

SIA "Autonams" drošības speciālisti informē, ka automašīnu īpašnieki saskaras ne tikai ar paša auto pēkšņu pazušanu no savu māju pagalmiem un stāvvietām, bet arī ar rezerves daļu, kā sānskata spoguļu un priekšējo lukturu zādzībām. "Pēdējā gada laikā turpinājusies tendence jaunāku automašīnu aprīkošanā ar papildu drošības sistēmām, taču ikdienā turpinām strādāt ar automašīnām, kas ir vienu līdz desmit gadus vecas. Tās sastāda 96% no visām automašīnām, kurām tiek uzstādītas šīs sistēmas. Laika posmā no 2017. gada jūlija līdz 2018. gada jūlijam ieskaitot, esam aprīkojuši vairāk nekā 4500 automašīnas ar papildu drošības sistēmām. Aptuveni puse klientu papildu pretaizdzīšanas iekārtām izvēlas veikt arī pilno auto marķēšanu. Tostarp liela daļa veic tikai sānskata spoguļu marķēšanu, neveicot pilno marķēšanu. Šādu opciju izvēlas to auto īpašnieki, kuru automašīnas ir sānskata spoguļu zādzību topā," stāsta "Autonams" drošības eksperts Lauris Liepiņš.

BTA pusgada laikā par nozagtu vai zagļu apskādētu automašīnu saņēmusi 175 pieteikumus un atlīdzībās izmaksājusi teju 320 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!