Foto: Publicitātes foto

Amerikāņu autoražotāju koncerns "General Motors" (GM) un franču riepu ražotājs "Michelin" apvienojuši spēkus, lai sērijveida ražošanā ieviestu riepas, kurām nav nepieciešams gaisa spiediens. Šādas tehnoloģijas riepas jau tiek izmantotas militārajiem transportlīdzekļiem.

Jaunās tehnoloģijas riepas ieguvušas UPTIS nosaukumu, kas ir abreviatūra no "Unique Puncture-proof Tire System" (unikālā, pret pārduršanu noturīgā riepu sistēma – tulk.). Tām ir ārējais riepas protektors un iekšējais loks, kurus savstarpēji savieno spieķi no kaučuka un polimēru stiklšķiedras. Šādām riepām ne tikai nav jāseko līdzi gaisa spiedienam, bet tās spēj turpināt funkcionēt arī pēc protektora pārduršanas.

Pašlaik GM veic izmēģinājuma braucienus savā izmēģinājumu poligonā Mičiganā, izmantojot elektromobili "Chevrolet Bolt EV". Ja pārbaudījumi izrādīsies veiksmīgi, tad jau no 2024. gada GM piedāvās šādas tehnoloģijas riepas saviem modeļiem kā papildu aprīkojumu. Šādām riepām esot arī mazāka masa nekā tradicionālajām un tādējādi tās palielina elektromobiļa nobraucamo distanci bez atkārtotas akumulatoru uzlādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!