Foto: Imago/Scanpix/LETA

Tokijas tiesa nedēļas sākumā pagarinājusi bijušā Japānas autobūves uzņēmuma "Nissan Motor Co." padomes priekšsēdētāja Karlosa Gosna apcietinājumu līdz 11. janvārim.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Tokijas prokuratūra 21. decembrī atkārtoti apcietināja Gosnu saistībā ar jaunām apsūdzībām finanšu pārkāpumos, tādējādi sagraujot viņa cerības uz priekšlaicīgu atbrīvošanu.

Gosns Japānā tika aizturēts 19. novembrī saistībā ar iespējamiem finanšu noziegumiem un viņam tika noteikts drošības līdzeklis apcietinājums. Viņš tika aizturēts saistībā ar aizdomām, ka Gosns piecu gadu laikā līdz 2015. gada martam nav deklarējis aptuveni piecu miljardu jenu (38,8 miljoni eiro) ienākumus.

Tāpat Gosnam izvirzītas apsūdzības par savu ienākumu nedeklarēšanu pēdējos trīs gados vēl četru miljardu jenu apmērā. Izmeklētāji uzskati, ka viņš šādi rīkojies, lai izvairītos no kritikas par viņa pārmērīgi augsto atalgojumu.

Tikmēr Gosna apcietinājuma pagarināšana līdz 11. janvārim sniedz prokuratūrai iespēju turpināt izmeklēšanu saistībā ar trešo apsūdzību finanšu pārkāpumos, kas ietver 1,85 miljardu jenu zaudējumu pārskaitīšanu "Nissan" no viņa paša aktīvu pārvaldības fonda.

Tokijas prokuratūra Gosnam pagaidām izvirzījusi oficiālas apsūdzības saistībā tikai ar aptuveni piecu miljardu jenu ienākumu nedeklarēšanu.

Saistībā ar ienākumu nedeklarēšanas skandālu Gosns atbrīvots gan no "Nissan", gan "Mitsubishi Motors" padomes priekšsēdētāja amata. "Renault" vadītāja amatu Gosns ir saglabājis, tomēr viņam iecelts vietnieks uzņēmuma vadīšanas nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!