Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japānas varasiestādes trešdien par desmit dienām pagarinājušas Japānas autobūves uzņēmuma "Nissan Motor Co." padomes priekšsēdētāja Karlosa Gosna apcietinājumu, ņemot vērā iespējamību, ka pret pašu autoražotāju varētu tikt izvirzītas apsūdzības finanšu pārkāpumos.

Vairāki mediji trešdien ziņo, ka Tokijas apgabaltiesa izdevusi rīkojumu 64 gadus veco Gosnu paturēt apcietinājumā vēl uz desmit dienām, jo prokuratūra paplašina savu izmeklēšanu saistībā ar viņa iespējamu krāpšanos ar nodokļiem.

Prokuratūrai pēc Gosna aizturēšanas bija laika 48 stundas, lai izvirzītu oficiālas apsūdzības, atbrīvotu viņu vai pieprasītu apcietinājuma pagarināšanu par desmit dienām, lai turpinātu izmeklēšanu.

Tikmēr laikraksts "Asahi Shimbun" vēsta, ka arī "Nissan" šajā lietā varētu nākties atbildēt varasiestāžu priekšā.

Ceturtdien paredzēta "Nissan" uzraudzības padomes sēde, kurā tiks lemts par Gosna atbrīvošanu no padomes priekšsēdētāja amata. Gaidāms, ka viņš zaudēs arī "Mitsubishi Motors" padomes priekšsēdētāja amatu.

Savukārt Francijas autobūves uzņēmums "Renault" otrdien pēc savas padomes ārkārtas sēdes paziņoja, ka kompānijas vadītājs Gosns paliek amatā, neraugoties uz savu aizturēšanu Japānā, bet viņam tiek iecelts vietnieks uzņēmuma vadīšanas nodrošināšanai.

Gosns tika aizturēts pirmdien pēc nopratināšanas prokuratūrā, kur ieradās labprātīgi. Japānas prokuratūra otrdien paziņoja, ka Gosns nav deklarējis ienākumus aptuveni 40 miljonu eiro apmērā.

"Nissan" paziņoja, ka uzņēmumā izmeklēšanā, kas ilgusi vairākus mēnešus, atklāti arī citi nozīmīgi pārkāpumi, ko pastrādājis Gosns. Izmeklēšanā atklājies, ka Gosns arī izmantojis uzņēmuma līdzekļus savām personiskajām vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!