Foto: AFP/Scanpix/LETA

Japānas autobūves uzņēmuma "Nissan Motor" bijušā padomes priekšsēdētāja Karlosa Gosna sieva Kerola aizbēgusi uz Franciju, baidoties par iespējamo aizturēšanu.

Kerola Gosna sacīja, ka viņas vīrs, kurš ir aizturēts Tokijā, drīzumā atklās to cilvēku vārdus, kurus vaino savās nedienās ar likumu.

Jau ziņots, ka Gosns pagājušajā ceturtdienā atkal tika aizturēts Tokijā, un tiesa nolēma, ka viņš tiks paturēts apcietinājumā vismaz līdz 14. aprīlim.

Prokurori paziņoja, ka Gosns aizturēts saistībā ar "Nissan" līdzekļu pārskaitīšanu 15 miljonu dolāru apmērā laika periodā no 2015. gada beigām līdz 2018. gada vidum. Prokuroriem ir aizdomas, ka piecus miljonus dolāru no šiem līdzekļiem Gosns izmantojis personīgiem tēriņiem.

Gosns savu vainu šajā, kā arī iepriekšējās trīs oficiālās apsūdzībās noliedz.

Kerola Gosna laikrakstam "Journal du Dimanche" Francijā sacīja, ka viņas vīrs, pirms tika aizturēts, paguvis ierakstīt video interviju, kurā nosauc tos cilvēkus, kuri ir atbildīgi par to, kas noticis ar viņu.

Gosna sacīja, ka video atrodas pie juristiem un drīz tiks publiskots.

Viņa atklāja, ka Tokiju atstājusi, jo tur jutusies apdraudēta.

Gosna sacīja, ka Japānas varasiestādes konfiscējušas viņas Libānas pasi, bet viņas ASV pase palikusi pie viņas. Izmantojot to, viņai izdevies iekļūt lidmašīnā uz Parīzi.

Gosna atklāja, viņai palīdzējis Francijas vēstnieks Tokijā.

"Viņš neatstāja mani līdz pat lidmašīnai. Līdz pēdējai sekundei es nezināju, vai viņi atļaus man lidot. Tas bija sirreāli," sacīja Gosna.

Francijas vēstnieka iesaistīšanās var saasināt Parīzes attiecības ar Tokiju šajā lietā, kur iesaistīti "Nissan" un Francijas autoražotājs "Renault", kurus abus agrāk vadīja Gosns.

Japānas telekanāls NHK ziņoja, ka prokurori Tokijā vēlējušies nopratināt Kerolu Gosnu uz brīvprātības principa.

Citi Japānas mediji vēsta, ka izmeklētāji pēta, vai kompānijas nauda, ko ļaunprātīgi izmantojis Gosns, nav tikusi pārskaitīta caur uzņēmumu, kas pieder Gosna sievai.

Kerola Gosna intervijā laikrakstam "The Financial Times" sacīja, ka centīsies pārliecināt Francijas valdību vairāk iesaistīties viņas vīra lietā. Gosnam ir Francijas pilsonība.

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns sestdien atklāja, ka ir runājis par Gosna lietu ar Japānas kolēģi, tiekoties G7 ārlietu ministru sanāksmē Francijā, un atgādinājis viņam par nevainīguma prezumpciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!