Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japānas autobūves uzņēmuma "Nissan Motor" bijušais padomes priekšsēdētājs Karloss Gosns ceturtdienas rītā atkal tika aizturēts Tokijā, ziņoja Japānas raidsabiedrība NHK un citi mediji.

Jaunā aizturēšana notika laikā, kad Tokijas prokuratūra apsver iespēju izvirzīt Gosnam jaunu apsūdzību, kas būtu ceturtā viņa lietā.

Kā ziņots, 65 gadus vecais Gosns martā pēc drošības naudas samaksāšanas viena miljarda jenu (7,8 miljonu eiro) apmērā atstāja Tokijas cietumu, kurā bija atradies kopš 19. novembra.

Prokurori ceturtdienas rītā ieradās Gosna pagaidu mājvietā Tokijas centrā, un pēc tam Gosns kopā ar viņiem iekāpa automobilī un aizbrauca.

Prokurori vēsta, ka Gosns aizturēts saistībā ar "Nissan" līdzekļu pārskaitīšanu 15 miljonu dolāru apmērā laika periodā no 2015. gada beigām līdz 2018. gada vidum. Prokuroriem ir aizdomas, ka piecus miljonus dolāru no šiem līdzekļiem Gosns izmantojis personīgiem tēriņiem.

"Aizdomās turētajam bija pienākums pārraudzīt visas "Nissan" darbības un pildīt šos pienākumus uzticīgi, lai neradītu "Nissan" zaudējumus, taču viņš pārkāpis šos pienākumus, lai gūtu sev labumu," norāda prokurori.

Prokurori uz izmeklēšanas laiku Gosnu var aizturēt līdz pat 22 dienām.

Gosna pārstāvji pēc viņa aizturēšanas nāca klajā ar paziņojumu viņa vārdā, kurā nosauca šo aizturēšanu par "briesmīgu un patvaļīgu".

"Tā ir daļa no vēl viena dažu "Nissan" indivīdu mēģinājuma apklusināt mani, maldinot prokurorus. Kāpēc lai mani aizturētu - ja nu vienīgi tāpēc, lai mēģinātu mani salauzt? Mani nesalauzīs," paziņoja Gosns, uzstājot, ka viņš nav vainīgs izvirzītajās apsūdzībās.

Mediji trešdien bija ziņojuši, ka prokurori apsver iespēju atkal aizturēt Gosnu, izmeklējot apsūdzības saistībā ar "Nissan" līdzekļu vismaz 32 miljardu ASV dolāru apmērā pārskaitīšanu izplatītājam Omānā. Tiek uzskatīts, ka daļa šīs naudas izmantota, lai nopirktu luksusa laivu Gosnam un viņa ģimenei.

Gosns trešdien bija paziņojis tviterī, ka viņš nākamajā nedēļā rīkos preses konferenci, kurā plāno atklāt patiesību saistībā ar notikušo.

"Es gatavojos pastāstīt patiesību par visu notiekošo. Preses konference tiks rīkota ceturtdien, 11. aprīlī," savā nesen izveidotajā tvitera kontā rakstīja Gosns.

Gosnam pēc atbrīvošanas pret drošības naudu tika noteikti stingri pārvietošanās un komunikāciju ierobežojumi, kā arī aizliegums sazināties ar "Nissan" vadītājiem un citiem cilvēkiem, kuri saistīti ar viņam izvirzītajām apsūdzībām.

Savukārt Francijas autoražotāja "Renault" iekšējā izmeklēšanā saistībā ar iespējamiem bijušā vadītāja Karlosa Gosna finanšu pārkāpumiem atklājušies jauni elementi, kas nodoti varasiestādēm, ceturtdien pavēstīja Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs.

"Izmeklēšanā, ko es lūdzu sākt pirms vairākām nedēļām, atklājušies jauni elementi," ziņu kanālam BFM norādīja Lemērs dažas stundas pēc tam, kad Gosns ceturtdienas rītā atkal tika aizturēts Tokijā.

Lemērs pavēstīja, ka vēlas pilnībā izgaismot "Renault" iepriekšējo korporatīvo pārvaldību.

Tikmēr "Renault" trešdienas vakarā paziņoja, ka "Renault" un Japānas autoražotāja "Nissan" kopīgais audits, kas veikts Nīderlandes struktūrvienībā RNBV, radījis nopietnus jautājumus par vairāku miljonu eiro lieliem izdevumiem, kas radušies Gosna vadības laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!