Foto: AFP/Scanpix/LETA

17 gadus vecā zviedru vides aktīviste Grēta Tūnberga pieļauj, ka ir izslimojusi infekciju ar jauno koronavīrusu Covid-19. Pēc Centrāleiropas apbraukāšanas pirms divām nedēļām viņa devās pašizolācijā kopā ar tēvu, kuram arī bija Covid-19 inficēšanās simptomi. Abi Covid-19 testu nav veikuši, jo Zviedrijā tas esot paredzēts tikai tiem, kuriem jau ir nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība.

"Aizvadītās divas nedēļas pavadīju pašizolācijā. Kad atgriezos no ceļojuma pa Centrāleiropu, devos pašizolācijā (aizlienējot dzīvokli atsevišķi no mātes un māsas), jo Covid-19 gadījumu skaits, piemēram, Vācijā bija līdzvērtīgs Itālijai sākotnēji," savā "Facebook" profilā raksta Tūnberga.

"Pirms 10 dienām izjutu simptomus – jutos nogurusi, kā arī piemetās sauss klepus. Arī tēvam, kurš ar mani kopā brauca uz Briseli, bija šie simptomi, bet daudz izteiktāki, ieskaitot drudzi.

Diemžēl Zviedrijā nav iespējams iziet Covid-19 testu, ja vien nav nepieciešama neatliekama medicīniskā palīdzība. Visiem ar minētajiem simptomiem vienkārši jāpaliek mājās pašizolācijā.

Līdz ar to neesmu izgājusi Covid-19 testu, bet pastāv ļoti augsta varbūtība, ka biju ar to inficējusies, ņemot vērā apstākļus un simptomus.

Šobrīd būtībā esmu atguvusies, un, galvenais, praktiski nejutos slima. Mana iepriekšējā saaukstēšanās bija daudz briesmīgāka! Ja vien neveiktu pašizolāciju tēva dēļ, kuram pirmajam no mums izpaudās Covid-19 simptomi, es par iespējamo inficēšanos ar jauno koronavīrusu pat nenojaustu. Tad domātu, ka esmu vienkārši nogurusi un noķērusi klepu.

Un tieši tas situāciju padara daudz bīstamāku. Daudzi, īpaši jauni cilvēki, saslimšanas simptomus var nepamanīt vispār vai arī tos izjust ļoti nelielā mērā. Un tad viņi, nezinot, ka ir inficējušies, aplipinātu citus cilvēkus, kuri, iespējams, ir daudz augstākā riska grupā," rezumē 17 gadus vecā vides aktīviste.

Līdz 24. martam Zviedrijā ir reģistrēti 2016 inficēšanās gadījumi ar Covid-19, tikmēr pasaulē inficēto skaits pārsniedz jau 400 tūkstošus cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!