Foto: Publicitātes foto

Igaunijas valsts plāno atjaunot subsīdiju automobiļu ar elektrisko dzinēju pircējiem, bet šoreiz pircējiem būs jāatmaksā saņemtā valsts palīdzība, ja ar automašīnu četru gadu laikā netiks nobraukti vismaz 80 tūkstoši kilometru, no kuriem 80% jābūt Igaunijā, un, lai kontrolētu prasību izpildi, automašīnas būs aprīkotas ar GPS izsekošanas ierīcēm.

Par to vēstīja tehnoloģiju portāls "Geenius".

Igaunijas Vides ministrija plāno maksāt 5000 eiro subsīdiju katram elektromobiļa pircējam, bet šim atbalstam būs nosacījums, ka subsīdija jāatmaksā, ja netiek izpildīta prasība par četru gadu laikā nobrauktiem vismaz 80 tūkstošiem kilometru.

Ministrijas Klimata nodaļas padomniece Janika Lehta portālam teikusi, ka subsīdijas saņēmējiem ir jāpiekrīt, ka automašīna uz četriem gadiem tiek aprīkota ar GPS izsekošanas ierīci, lai varētu pārbaudīt, vai ir izpildīti nosacījumi subsīdijas saņemšanai.

Datus apkopos Vides investīciju centrs.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Vides ministrija gatavo projektu, kas paredz atkal piedāvāt 5000 eiro kompensāciju par Igaunijā iegādātu automašīnu ar elektrisko dzinēju, un subsīdija būs pieejama gan fiziskām, gan juridiskām personām.

Premjerministrs Jiri Ratass iepriekš uzsvēra, ka šāda pasākuma mērķis ir palīdzēt Igaunijai sasniegt noteiktos mērķus gāzu izmešu samazinājumam.

Tāda pati subsīdija Igaunijā jau bija pieejama no 2011. gada līdz 2014. gada vasarai. Kopumā kompensācijās elektromobiļu pircējiem tika izmaksāti 10,8 miljoni eiro.

Igaunija līdz 2030. gadam cenšas par 70% samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni. 2017. gadā izmešu apmērs sasniedza 19 miljonus tonnu, bet līdz 2030. gadam tas jāsamazina līdz 12 miljoniem tonnu.

70% izmešu rada enerģētikas un rūpniecības uzņēmumi, 15% – transports un 15% saistīti ar lauksaimniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!