Foto: Publicitātes foto

12 stundu brauciens ar elektromobiļiem pa Pērnavas trasi naktī uz piektdienu, 17. jūniju, būs pirmais šāda veida maratons ne vien Baltijā, bet arī visā pasaulē. Šobrīd visplašāk pazīstamās elektroautomobiļu sacensības ir "Formula E", taču šajā maratonā Igaunijā visi dalībnieki brauks ar parastiem "Nissan Leaf" – tādiem pašiem, kādus ir iespējams iegādāties pie jebkura "Nissan" dīlera Baltijas valstīs.

12 stundu laikā ir iespējams nobraukt krietni vairāk par 250 kilometriem, tāpēc maratona laikā dalībniekiem savus elektroautomobiļus būs iespējams uzlādēt divās ātrās uzlādes stacijās. Tādas pašas publiski lietojamas elektroautomobiļu uzlādes stacijas ir pieejamas gar visu Baltijas valstu svarīgākajiem autoceļiem.

Ātrajās uzlādes stacijās elektroautomobiļa akumulatoru iespējams uzlādēt no nulles līdz 80% tikai 30 minūšu laikā. Šis maratons tā dalībniekiem būs ne tikai braukšanas un izturības pārbaudījums, bet prasīs arī matemātiskus aprēķinus un izstrādātu taktiku, lai 12 stundu laikā nobrauktu visvairāk kilometru.

"Jūs varat nobraukt uzreiz 250 kilometrus, trasē braucot ar 60 km/h ātrumu. Taču "Nissan Leaf" akumulatoru ir iespējams uzplādēt no nulles līdz 80% tikai 30 minūtēs, tāpēc visticamāk maratona dalībnieki brauks nedaudz ātrāk un rēķināsies, ka trasē ietaupītais laiks izlīdzinās uzlādes laiku," par gaidāmajiem izaicinājumiem stāsta Mindaugas Plukis, "Nissan Nordic Europe" sabiedrisko attiecību un komunikāciju vadītājs Baltijas valstīs.


"Nissan Leaf" 12h "silent challenge" maratons sākās 16. jūnijā uzreiz pēc "Hankook Baltic 1000 km Race" sacensību atklāšanas parādes Pērnavas centrā. Elektroautomobiļu maratons sākās 16. jūnijā plkst. 21:20 vakarā un tā beigas plānotas 17. jūnijā plkst. 9:20 no rīta.

Šajā elektroautomobiļu maratonā uzvarēs tā komanda, kas ar savu 100% elektrisko "Nissan Leaf" 12 stundu laikā būs nobraukusi visvairāk kilometru. Kopējā laikā tiks ieskaitīts arī elektroautomobiļu uzlādes laiks, tāpēc žurnālistiem nebūs jābrauc visas 12 stundas, jo ikvienam būs vairākas reizes jāapstājas pie uzlādes stacijas un jāpavada tur 30 minūtes.

Elektroautomobiļi "auto24ring" trasē būs redzami gan pa dienu, gan naktī, jo arī drošības automobiļi visās sacīkstēs būs "Nissan Leaf", un autosacīkšu līdzjutējiem būs iespēja arī izmēģināt elektriskos sacensību taksometrus.

"Elektroautomobiļi kļūst aizvien populārāki. Lietuvā elektroautomobiļu pārdošanas apjoms pieaudzis par vairākiem desmitiem procentu, Latvijā uzlabojas elektroautomobiļu uzlādes infrastruktūra, savukārt Igaunijā abi šie faktori visu laiku stabili attīstās. Tādi pasākumi kā elektroautomobiļu sacensības Viļņa - Palanga un 12 stundu elektroautomobiļu maratons palīdz popularizēt ekoloģiskas vērtības. Tie parāda arī to, ka elektroautomobiļi nav tikai nākotnes mobilitāte, tie ir ideāli ikdienas automobiļi jau šodien," pārliecināti par elektroautomobiļu popularitātes pieaugumu nākotnē saka Plukis.

"Ļoti labs piemērs tam, kā attīstās tehnoloģijas, ir elektroautomobiļu sacīkstes Viļņa - Palanga. Pērn uzvarētājs attālumu veica piecās stundās un 27 minūtēs, bet šogad rezultāts bija tikai četras stundas un 48 minūtes," Plukis ir pārliecināts, ka rezultātu uzlabojis jaunais Nissan LEAF akumulators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!