Foto: Publicitātes foto

Piektdienas vakarā, 23. novembrī, tika paziņots Igaunijas "Gada auto 2019" galvenā titula ieguvējs. Šī konkursa 19 gadu pastāvēšanas vēsturē pirmo reizi uzvarējis korejiešu automobilis – "KIA Stinger" (80 balles). Turklāt arī otrās vietas ieguvējs ir šīs markas pārstāvis – jaunais "KIA Ceed" (74).

Igaunijas "Gada auto 2019" fināla balsojumā trešajā vietā ierindojās jaunās paaudzes "Ford Focus" (72 balles), pēc kā seko "Peugeot 508" (46), "Volvo V60" (46) un "Audi A6" (34).

Atšķirībā no Latvijas un Lietuvas "Gada auto" konkursa, kur visa žūrija izmēģina visus konkursam pieteiktos automobiļus pasākumā vienkopus, Igaunijā līdz fināla sešiniekam nonāk virtuālā atlasē. Katrs žūrijas biedrs, kurš ir autožurnālists, nosauc savus 10 ievērojamākos jaunos auto modeļus, kas tirgū nonākuši pēdējo 12 mēnešu laikā.

Pēc tam no visbiežāk žūrijas biedru nosauktajiem jaunajiem modeļiem tiek izvēlēts fināla sešinieks, ar kuriem pēc tam Igaunijas "Gada auto 2019" žūrija dodas kopīgā braucienā. Kā raksta igauņu "Tehnika Maailm", balsojumā par iekļūšanu fināla sešiniekā žūrijas biedru visbiežāk nosauktais fināla cienīgais modelis bija "Ford Focus", tomēr pašā finālā "KIA Stinger" balsojumā līderībā izvirzījās tieši pēc fināla dalībnieku kopīgā izbrauciena.

Latvijas tirgū "KIA Stinger" maksā no 44 990 eiro, savukārt versija ar visu riteņu piedziņu un 370 ZS jaudīgo 3,3 litru sešcilindru dzinēju maksā no 49 990 eiro.

Igaunijas "Gada auto" konkursa 19 gadu pastāvēšanas vēsturē šī ir tikai otrā reize, kad pirmajās divās vietās ir vienas auto markas modeļi. Iepriekš to izdevās panākt "Opel" markai, kad 2011. gadā uzvarēja "Astra" un otro vietu izcīnīja "Meriva".

Atgādinām, ka pērn par Igaunijas "Gada auto 2018" tika atzīts jaunais "Opel Insignia" modelis. Igaunijā "Gada auto" konkursā līdz šim visrezultatīvākās auto markas bijušas "Škoda" ar četrām galvenā titula uzvarām un "Opel" ar trim. KIA šī ir pirmā uzvara Igaunijas "Gada auto" konkursā, kas nākamgad norisināsies jau 20. reizi.

Tikmēr "Latvijas Gada auto 2019" septiņi finālisti tiks paziņoti nākamnedēļ. Latvijas konkursā nav "KIA Stinger" modeļa, tomēr šo marku pārstāv jaunais "Ceed" modelis un modernizētais "Sportage" apvidnieks. "Latvijas Gada auto 2019" galvenā titula un papildu nomināciju uzvarētāji tiks paziņoti decembra sākumā.

Savus septiņus finālistus nosaukuši arī Lietuvas "Gada auto 2019" konkursa organizatori – par galveno titulu cīnīsies "BMW X2", "Ford Focus", "Hyundai Kona Electric", "KIA Ceed", "Mercedes-Benz" A-klase, "Peugeot 508" un "Volkswagen Touareg".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!