Foto: AFP/Scanpix/LETA

Amerikāņu elektromobiļu ražotājs "Tesla" ir gatavs kosmiskā dizaina "Cybertruck" aizstāt ar "normālu" pikapu gadījumā, ja tas tirgū izgāzīsies vai arī neizies sertifikāciju dažādās valstīs, intervijā aģentūrai "Automotive News" atklājis kompānijas dibinātājs Īlons Masks.

"Tesla Cybertruck" debija pagājušā gada rudenī kļuva par vienu no lielākajiem un skaļākajiem autoindustrijas notikumiem – elektromobiļu ražotāja pirmais pikaps nav līdzīgs nevienam citam "Tesla" modelim, ne arī kādas citas markas modelim. Tomēr drosmīgā un kosmiskā konstrukcija, kas piesaistījusi vairāku simtu tūkstošu potenciālo pircēju uzmanību, rezultātā var novest pie šī pikapa izgāšanās tirgū.

Esošajā veidolā "Tesla Cybertruck" varētu neiegūt pielaidi dalībai koplietošanas satiksmē, piemēram, Eiropā, kur šādas konstrukcijas automobilis neatbilst satiksmes drošības normām. Elektriskā pikapa virsbūve izgatavota no cieta tērauda un neparedz deformāciju pie mazākiem triecieniem – tas automobili padara bīstamu gājējiem. Papildu risku dara asie virsbūves stūri.

Vēl viens drauds var būt konkurējošie modeļi, kas varbūt nebūs tik energoefektīvi, bet daudz ērtāki ikdienas lietošanā nekā sešus metrus garā "Tesla". Kā atzinis Īlons Masks, autoražotājs pikapu tirgu īpaši nepētīja, bet vienkārši radīja iespaidīgu elektroauto, kas izskatās kā "futūristisks kaujas tanks".

Gadījumā, ja "Cybertruck" tirgū izgāzīsies, Maskam ir rezerves plāns – "Tesla" inženieri šobrīd izstrādā "normālu" pikapu, kuru arī ir plānots ieviest ražošanā. "Ja izrādīsies, ka neviens nevēlas dīvaino pikapu, mēs izgatavosim normālu. Pasaulē jau ir milzums daudz pikapu, kuri izskatās vienādi – atšķirības ir praktiski nemanāmas. Mēs arī varam radīt kārtējo "kopiju"," intervijā "Automotive News" norādīja Masks.

"Tesla Cybertruck" debitēja pagājušā gada novembrī. Pirmo divu dienu laikā pēc prezentācijas šī auto iegādei pieteicās 150 tūkstoši cilvēku, bet jau šī gada februārī to skaits sasniedza pusmiljonu. Katram no šī modeļa iegādes pieteikuma aizpildītājiem bija jāiemaksā 100 ASV dolāru (87 eiro) depozīts, bet elektriskā pikapa sākuma cena ir 40 tūkstoši dolāru (35 tūkstoši eiro).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!