Foto: Publicitātes foto

Auto ražotāji sniedz arvien plašākas iespējas izvēlēties "zaļākus" spēkratus, kas nepatērē tik daudz naftas resursu, mazina kaitīgo emisiju daudzumu, kā arī ļauj dzīvot taupīgāk. Jau šajā nedēļas nogalē, no 19. līdz 22. oktobrim, e-mobilitātes stendā "Viedais transports" izstādē "Vide un enerģija 2017" varēs aplūkot ar ūdeņradi darbināmo "Toyota Mirai".

Rīgā līdz 2017. gada beigām plānots uzstādīt ūdeņraža (H2) uzpildes staciju. Publiski pieejamā H2 uzpildes stacija Rīgā nodrošinās starpvalstu ūdeņraža uzpildes staciju tīklu. Nākamā tuvākā stacija būs Pērnavā. Publiskā H2 uzpildes stacija Rīgā, Vienības gatvē 6 (blakus 2. trolejbusu parkam), dos iespēju uzsākt H2 – elektrisko automobiļu izmantošanu Latvijā.

Uzpildes stacijas testēšanai paredzēto jauno H2 elektromobili "Toyota Mirai" varēs iepazīt e-mobilitātes stendā izstādē "Vide un Enerģija 2017". Tas ir vidējās klases sedans, kas darbojas ar ūdeņraža un skābekļa ķīmiskā procesa rezultātā iegūtu enerģiju. Ūdeņraža tvertni var uzpildīt piecās minūtēs un nobraukt līdz pat 500 kilometriem.

H2 uzpildes stacijas būvniecība norisinās starptautiskā projekta "H2Nodes" ietvaros, un tā būs pieejama gan sabiedriskā transporta uzpildei, gan publiskai lietošanai. Ūdeņraža elektriskie autobusi ar vienu 7-10 minūšu uzpildi var veikt 300-400 km, bet trolejbusi bez kontakttīkla ar vienu uzpildi varēs veikt līdz 200 km.

"Rīgas satiksme" ir starptautiskā projekta "H2Nodes" koordinators. Projekts tiek īstenots ne tikai Rīgā, bet arī Pērnavā un Nīderlandes pilsētā Arnhemā. Projekta ietvaros "Rīgas satiksmei" tiks piegādāti arī 10 trolejbusi, kam rezerves vilces jauda tiks nodrošināta oksidējot ūdeņradi kurināmā elementā. Pāreja uz ūdeņradi kā alternatīvo degvielu un enerģijas nesēju transportlīdzekļos nodrošina efektīvāku primāro energoresursu izmantošanu un veicina bezizmešu transporta ieviešanu.

No 19. līdz 22. oktobrim e-mobilitātes stendā izstādē "Vide un enerģija 2017" varēs uzzināt arī citas videi draudzīga transporta aktualitātes. Turklāt tiks prezentēti arī elektromobiļi – jaunais "Volkswagen e-Golf" un arī "Nissan e-NV200".

Izstādē "Vide un enerģija 2017" kopumā piedalīsies vairāk nekā 80 uzņēmumu un organizāciju, kas piedāvās mūsdienīgus, noderīgus un gudrus risinājumus gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem un lieliem infrastruktūras projektiem, gan ikvienam citam, kuram rūp apkārtējā vide ilgtermiņā.

Izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1", bet e-mobilitātes stendu "Viedais transports" organizē biedrība "Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrība" un atbalsta Auto asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!