No šī gada jaunas traktora piekabes reģistrācijai Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā būs jāiesniedz atbilstības sertifikāts, kas noformēts atbilstoši Eiropas Savienības (ES) regulas prasībām, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Ar ražotāja izsniegtu atbilstības deklarāciju turpmāk varēs reģistrēt tikai piekabes ar līdz 2019. gada 31. decembrim salīdzinātiem tehniskajiem datiem.

ZM skaidroja, ka izmaiņas traktora piekabju reģistrācijā paredzētas, jo ir beidzies pārejas posms, kad, reģistrējot traktora piekabes, kā atbilstību apliecinošu dokumentu varēja iesniegt atbilstības deklarāciju vai atbilstības sertifikātu.

Tāpat šogad stājas spēkā V posma izmešu normu prasības motoriem (apakškategorija NRE-v5). Līdz ar to beidzies pārejas periods N un M kategorijas motoriem, kad tos varēja reģistrēt un nodot ekspluatācijā, ja tie ražoti atbilstoši elastības shēmas prasībām.

Tādējādi no šī gada stājies spēkā V izmešu normu posms visām traktortehnikas dzinēju jaudas grupām, bet saglabājas elastības shēmas prasības – III B, IV motoru izmešu posmiem un P, Q un R kategorijām.

ZM atgādināja, ka 2019. gada 1. augustā stājās spēkā izmaiņas traktortehnikas un tās piekabes pārbūves reģistrācijas kārtībā. Tādēļ pirms traktortehnikas reģistrēšanas Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā Šengenas informācijas sistēmā jāpārbauda, vai reģistrējamā traktortehnika nav starptautiskajā meklēšanā. Tā plānots izskaust ES valstīs zagtas traktortehnikas vai tās piekabes reģistrāciju Latvijā.

Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā, nesalīdzinot traktortehnikas tehniskos datus, pārbūvētas traktortehnikas reģistrācijas apliecību varēs apmainīt pret jauno reģistrācijas apliecību, kurā norādīts pārbūves veids, tajā pašā dienā, kad aģentūrā tiks iesniegts iesniegums par reģistrācijas maiņu, jo veikta pārbūve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!