Foto: DELFI
No pirmdienas, 21. novembra, jaunie fotoradari uz Rīgas reģiona ceļiem sāks darboties reālajā režīmā – tagad autovadītāji par pārkāpumiem saņems rēķinus savās pasta kastītēs.

Šogad pirmajā kārtā paredzēts uzstādīt 15 pārvietojamo fotoradarus, bet nākamgad jāsāk darboties visiem 160 fotoradariem, tostarp stacionārajiem. No 160 "ātruma ķērājiem" 30 būs bez mērierīces.

Jaunie radari fiksēs arī to, vai automašīna ir apdrošināta un vai ir izieta tehniskā apskate.

To, ka "ātruma ķērāji" no pirmdienas būs izvietoti uz visiem galvenajiem Rīgas apkārtnes ceļiem, liecina arī Valsts policijas mājaslapā ceturtdien ievietotā fotoradaru karte, kurā uzskaitītas 83 vietas, kurās varēs atrasties pārvietojamie fotoradari, kuru atrašanās vietas tiks mainītas katru dienu.

Kā vēsta policija, radaru izvietošanā ģeogrāfiskie kritēriji nebūs galvenie - radari tiks izvietoti tā saucamajos "melnajos punktos", kur notiek avārijas ar bojāgājušajiem un cietušajiem, kā arī potenciāli bīstamajās vietās, lai šādas avārijas nepieļautu. Radari atradīsies visā Latvijā - gan apdzīvotās vietās, gan arī ārpus tām.

Valsts policijas mājaslapā norādīts, ka "Fotoradaru kartei ir ilustratīva nozīme. Tajā attēlotas vietas, kurās var tikt izvietoti fotoradari".

Kā liecina Valsts policijas mājaslapā publicētā informācija, "ātrums, no kura tiks fiksēts pārkāpums, nav konstants lielums - to iespējams mainīt katrā vietā atsevišķi, un tā arī tas tiks darīts - ātrums apdzīvotā vietā pie skolas vai bērnudārza un ātrums uz šosejas, no kura tiks fiksēts pārkāpums, būs atšķirīgs".

Radars fiksēs transportlīdzekļa braukšanas ātrumu, valsts reģistrācijas numuru un laiku, kad fiksēts pārkāpums.

Radaru pieļaujamā kļūda ir noteikta +3 km/h, ja ātrums ir līdz 100 km/h un +3%, ja ātrums ir virs 100 km/h. Kļūda vienmēr tiek aprēķināta par labu vadītājam, proti, atņemta no fiksētā ātruma.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!