Foto: Publicitātes foto
Nevērīga klasisko automobiļu ieziemošana tiem kaitē vairāk un nodara lielākus zaudējumus nekā braukšana nepiemērotos laikapstākļos, tādēļ, tuvojoties ziemai, klasisko auto restaurēšanas eksperti no "Riga Master Workshop" (RMW) aicina parūpēties par pareizu retro auto uzglabāšanu.

"Pareiza restaurēto un klasisko auto uzglabāšana rudens un ziemas periodā var paildzināt to mūžu vismaz par 20-30%. Tāpat šo auto īpašniekiem pavasarī tiks aiztaupīti virkne tēriņu remontdarbiem, kas parasti tos sagaida, ja auto ir glabāts vienkāršā stāvvietā, kur nav vienmērīgas temperatūras un ja spēkrats vairāk nekā trīs vai četrus mēnešus netiek kustināts vispār," uzsver RMW īpašnieks Māris Bebris.

Bebris dalījās ar pareiziem auto ieziemošanas principiem. Piemēram, pirms automašīnas novietošanas tai paredzētajā glabātuvē vispirms vajag iztīrīt tās motora telpu un nomainīt eļļu. Klasiskajiem automobiļiem nepieciešami īpaši uzglabāšanas apstākļi, galvenokārt, specifisks mikroklimats – noteikta temperatūra un gaisa mitrums, lai uz automobiļa virsmas nerastos rasas kārtiņa, kas kaitē tā krāsai.

Arī periodā, kad auto netiek izmantots, apkopei jābūt regulārai. Vismaz reizi mēnesī ieteicams to "izkustināt" – iedarbināt motoru, ļaut tam uzsilt līdz darba temperatūrai un, ja iespējams, arī ar to "izbraukt", lai izvairītos no detaļu ierūsēšanas. Vēl nepieciešams parūpēties arī par akumulatora uzturēšanu labā kārtībā. To būtu vēlams aprīkot ar īpašu sistēmu, kura noteiktu un uzmanītu akumulatora stāvokli un vajadzības gadījumā to automātiski izlādētu un atkal uzlādētu.

"Ikviens tehnoloģijas pazinējs piekritīs, ka jebkāda veida spēkrats vislabākajā stāvoklī ir tad, ja tiek regulāri darbināts. Pat visvienkāršākais motocikls cieš, ja tiek ilgi glabāts bez pienācīgas uzraudzības," uzsver Bebris.

Ja jūsu īpašumā ir klasiskais auto, bet nav laika vai iespēju ar ieziemošanu nodarboties pašam, tāpat arī sarūpēt pienācīgu uzglabāšanas vietu ar nepieciešamajiem apstākļiem, tagad iespējams vērsties pēc profesionālas palīdzības.

RMW ir viena no profesionālākajām automašīnu restaurācijas darbnīcām Baltijā. Automašīnu restaurāciju RMW meistariem uztic klienti no Krievijas, Vācijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Beļģijas, Singapūras un Austrālijas. Darbnīcā gadā restaurē vidēji astoņus klasiskos automobiļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!