Iepazīstoties ar publiskajā telpā izplatīto informāciju par jaunām maksas autostāvvietām, kuras šajās dienās ierīko Rīgas domei piederošais uzņēmums "Rīgas satiksme", dažam autovadītājam var rasties maldīgs iespaids, ka runa tik tiešām ir par jaunām, kvalitatīvi aprīkotām autostāvvietām, kas papildus risinātu automašīnu novietošanas jautājumu pilsētā, tajā skaitā piepilsētā, lai tālāk pilsētas centrā autobraucējs ierastos jau kā sabiedriskā transporta pasažieris.

Bet tuvāk iepazīstoties ar "Rīgas satiksmes" plāniem, ātri vien var secināt, ka runa ir par tām pašām centra ielām, kurās jau līdz šim stāv automašīnas. Atšķirība ir tikai tajā, ka turpmāk no autovadītāja varēs "nokāst" naudu par stāvēšanu un turpinās pildīties "Rīgas satiksmes" budžets. Publiskajā telpā izskanējušās uzņēmuma amatpersonu neskaidrās atbildes izraisa bažas par vēmi slēpt no rīdziniekiem gan informāciju par ieņēmumiem no stāvvietu apsaimniekošanas, gan par esošo un plānoto peļņu. Tādēļ nav pārliecība, ka "Rīgas satiksme" vēlas iespējamo finansiālo ieguvumu izmantot rīdzinieku interesēs.

Skaidrs, ka šāda stāvvietu ierīkošana ir visvienkāršākā peļņu nesošā rīcība, tomēr pašvaldības uzņēmuma prioritāte nedrīkst būt "ātrais lats", bet rūpes par pilsētas iedzīvotāju viņu vidū arī autovadītāju interesēm un labsajūtu, tajā skaitā ilgtermiņā. Kur palikušas idejas par autostāvvietu ierīkošanu Pierīgā, lai autovadītājs, iebraucot pilsētā, varētu droši atstāt savu mašīnu un tālāk doties ar sabiedrisko transportu? Pie kam samaksa par mašīnas turēšanu stāvvietā konkrētajā dienā nodrošinātu bezmaksas braukšanas iespējas sabiedriskajā transportā. Protams, ka vieglāk ir uzlikt attiecīgās ceļazīmes un maksas automātus vietās, kur tāpat jau mašīnas tikušas novietotas. Tomēr varbūt arī šis uzņēmums, ņemot vērā pieklājīgos ienākumus no stāvvietām, varētu dot savu ieguldījumu ceļu kvalitātes nodrošināšanā, kaut vai tajās brauktuves daļās, kuras izdangā pašu sabiedriskais transports?

Pēdējā gada laikā ir palielināta ikgadējā transportlīdzekļa nodeva, benzīnu drīz varēsim pirkt lielveikalos viena litra iepakojumā, tikmēr "Rīgas satiksmi" nodarbina nevis rīdzinieku dzīves kvalitātes uzlabošana, bet ātra sava maka piepildīšana uz autovadītāju rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!