Foto: Shutterstock

Izvēloties automašīnu, vairākums Latvijas iedzīvotāju dod priekšroku neuzkrītošām, atturīgām krāsām, un tas uzskatāmi atspoguļojas satiksmē. Vairāk nekā puse no visām uz mūsu zemes ceļiem un ielās sastopamajām automašīnām ir melnā, baltā un pelēkā vai gaiši pelēkā krāsā. Savukārt no "krāsainajiem" toņiem populārākie ir zili, sarkani un brūni, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA" apkopotā statistika par apdrošinātajām automašīnām.

Salīdzinot datus par apdrošināto automašīnu krāsu, noskaidrots, ka OCTA polises iegādātas melnām, baltām, pelēkām un gaiši pelēkām automašīnām. Šajās četrās krāsās ir 54% no visiem spēkratiem, kuriem pie "BTA" noformēta obligātās civiltiesiskās atbildības polise. Pirmā četrinieka pārsvars ir pārliecinošs un šķietami nesatricināms, jo piektajā vietā esošo zilās krāsas automašīnu divas reizes mazāk nekā gaiši pelēko un trīsreiz mazāk nekā melno.

Līdzīga aina paveras KASKO segmentā, tikai šeit ir cits līderis – baltas automašīnas. Popularitātē nedaudz atpaliek melni un pelēki transporta līdzekļi, savukārt gaiši pelēko ir divkārt mazāk nekā līderu, taču gandrīz divkārt vairāk nekā piektās populārākās krāsas – sarkanās – automašīnu. Tālākajās popularitātes vietās ar ļoti līdzīgu skaitu ir brūna, zila un tumši pelēka krāsa. Arī KASKO segmentā populārāko četru krāsu pārsvars ir neapstrīdams – tajās krāsotas 58% automašīnas no visām apdrošinātajām.

"Automašīnas krāsa nebūt nav galvenais kritērijs, izvēloties automašīnu. Jo īpaši otrreizējā tirgū. Pircēji biežāk meklē prasībām atbilstošu ietilpību, vērtē tehnisko stāvokli, ekonomiskumu un cenu. Izvēli lielā mērā diktē arī piedāvājums. Tomēr dati uzskatāmi parāda, ka autovadītāji dod priekšroku vienkāršām, uzmanību nepiesaistošām krāsām. Pelēku toņu automašīnu izvēli viegli izskaidrot arī ar praktiskiem apsvērumiem – uz tām putekļi un dubļi nav tik ļoti redzami, tādēļ transporta līdzeklis izskatās tīrāks," skaidro "BTA" apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Visretāk sastopamo krāsu vidū ir dažādas divu krāsu kombinācijas, piemēram, jumta krāsai atšķiroties no virsbūves pamatkrāsas, un vizuāli interesanti toņmaiņas krāsojumi. Taču arī šajā segmentā ir jūtams konservatīvisms, jo iecienītākā ir pelēkas toņmaiņas krāsa. Tādu auto ir gandrīz trīskārt vairāk nekā gaismā vizuļojošu spēkratu ar zilu vai zaļu pamattoni. Tādēļ, ja esat jauna auto meklējumos, jums ir iespēja izcelties un nebūt vienam no lielās statistikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!