Foto: Reuters/Scanpix

Latvijā vēl aptuveni 300 "Honda" automašīnu īpašniekiem būs jānomaina Japānas uzņēmumā "Takata" ražotie gaisa spilveni, sacīja "Honda" dīlera Latvijā SIA "Nippon Auto" biznesa attīstības un kvalitātes vadītāja Ilze Ulinska.

"Honda Motor Co." izziņotais automašīnu atsaukums Latvijā attiecas uz aptuveni 400 automašīnu īpašniekiem, kuru spēkrati ir ražoti laika posmā no 2002. līdz 2004.gadam. Aptuveni 100 klientiem tie jau ir bez maksas apmainīti, skaidroja Ulinska.

"Saistībā ar šiem atsaukumiem uzņēmums gan zvana klientiem, kurus tas skar, gan sūta tiem vēstules un aicina tos ierasties servisā un bez maksas nomainīt gaisa spilvenus," sacīja Ulinska.

Viņa piebilda, ka defekti konstatēti aptuveni vienam no 1000 "Takata" gaisa spilveniem, taču, rūpējoties par auto īpašnieku drošību, tie ir jānomaina.

Japānas autobūves kompānija "Honda Motor Co." ceturtdien, 14.maijā, paziņoja, ka pasaulē atsauc 4,89 miljonus automašīnu saistībā ar iespējamām problēmām ar Japānas uzņēmuma "Takata" ražotajiem gaisa spilveniem.

"Honda" šādu paziņojumu izplatījusi vien dienu pēc tam, kad Japānas autoražotāji "Toyota Motor Corp." un "Nissan Motor Co." pavēstīja, ka šo problēmu dēļ kopumā atsauc 6,5 miljonus automobiļu.

Tādējādi Japānas lielāko autobūves uzņēmumu atsaukto automašīnu skaits iespējamo gaisa spilvenu problēmu dēļ jau sasniedzis 30 miljonus.

"Honda", kas ir lielākā "Takata" gaisa spilvenu kliente, kopumā jau atsaukusi vairāk nekā 19 miljonus automašīnu, šiem atsaukumiem negatīvi ietekmējot kompānijas finansiālo stāvokli.

Jaunākais atsaukums aptver vairāk nekā 20 automašīnu modeļus, kas ražoti no 2002.gada līdz 2008.gadam, tostarp 1,72 miljonus automobiļu, kas pārdoti Japānā. Neviena no atsauktajām automašīnām gan nav pārdota ASV.

Kā ziņots, automašīnas bijušas spiestas atsaukt vairākas pasaulē lielākās autobūves kompānijas saistībā ar riskiem, ka "Takata" ražotie gaisa spilveni var piepūsties ar pārmērīgi lielu spēku un pārsprāgt, automašīnā izraisot iespējamu nāvīgu atlūzu izplatīšanos.

Tiek lēsts, ka šīs problēmas dēļ pasaulē bojā gājuši vismaz pieci cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!