Foto: Publicitātes foto

Rudenī sāk pieaugt aizņemšanās apjomi automašīnas pirkšanai, kas dod iespēju nopirkt jaunāku vai lielāku auto, liecina AS "Bigbank" apkopotie dati par izsniegtajiem aizdevumiem transporta līdzekļu iegādei.

"Bigbank" informēja, ka lietotu automašīnu iegādes paradumus Latvijā lielā mērā diktē sezonalitāte – siltajos vasaras mēnešos spēkratiem tiek tērētas mazākas summas, bet līdz ar aukstāka laika iestāšanos pircēji ir gatavi ieguldīt vairāk naudas uzticamākā auto.

Bankas dati liecina, ka gan pagājušajā, gan šajā vasarā cilvēki auto iegādei aizņēmušies vismazākās summas. Jūlijā un augustā vidējais aizdevums vienas automašīnas iegādei bijis aptuveni 4300 eiro apjomā. Pērn septembrī aizdevuma apjoms sāka pakāpeniski pieaugt un vidējā izsniegtā summa palielinājās par aptuveni 10%.

Šī tendence turpinājās visu rudeni un sasniedza kulmināciju decembrī un janvārī, kad viena auto iegādei "Bigbank" klienti aizņēmās gandrīz 5300 eiro. Pēc salīdzinoša pieklusuma februārī, nākamajos divos mēnešos aizņemšanās vidējā summa atkal ievērojami pieauga, sasniedzot gadumijas līmeni. Savukārt līdz ar siltāka laika iestāšanos aizņēmumu apjoms pakāpeniski samazinājās.

"Vasaras beigas iezīmē jaunas vajadzības. Daudzi pilsētnieki siltajā laikā vairāk staigājuši kājām vai braukuši ar velosipēdu, taču nemīlīgākā gadalaikā vēlas pārsēsties komfortablākā transporta līdzeklī. Ģimenēm nepieciešams auto bērnu izvadāšanai uz skolu un interešu pulciņiem, un arī strādājošie studenti sāk aizdomāties par pirmo automašīnu, lai ātrāk nokļūtu mācību iestādē un darbavietā," aizņemšanās cēloņus skaidroja "Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs Ģirts Kurmis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!