Foto: LETA
Pavasarī, kad saulainais laiks kausē sniegu, aizvien skaļāk čivina putniņi, uz ceļiem ir pietiekami daudz apdraudējumu, kas autovadītājiem ir jāņem vērtā: bedres, ledus, netīrumu putra un applūduši ceļi.

TV kanāla "National Geographic" realitātes šova "Lielceļš cauri ellei" glābēju komandai ir liela pieredze un zināšanas par bīstamām situācijām uz ceļa sarežģītos laika apstākļos. Lai arī stāsts ir par vienu no lielākajiem Britu Kolumbijas lielceļiem, skatoties aizraujošos raidījumus, ikviens var gūt kādu vērtīgu atziņu. Latvijā jau tuvojas pavasaris, tādēļ atgādinām dažas lietas, ko būtu jāievēro katram autovadītājam sākoties siltajai sezonai.

Noskaidro precīzus laika apstākļus


Laika prognozes jāņem vērā ne tikai braucējiem, kas cīnās ar sniegotajiem kalnu ceļiem, bet arī tiem, kas pārvietojas pa lēzenajiem Latvijas ceļiem. Siltais laiks pavasarī var būt mānīgs: kaut arī dienas ir siltas, naktis vēl var būt saltas. Tādēļ uz ceļiem var veidoties grūti pamanāmais melnais ledus. Īpaši bīstami tas var būt uz tiltiem vai ceļu pārvadiem, kas aukstās naktīs var pamatīgi apledot. Tādēļ jebkurā gadījumā ir jāizvēlas laika apstākļiem piemērots ātrums un distance ar priekšā braucošo mašīnu.

Bedres, milzīgas peļķes – pavasara bīstamākie pavadoņi


Bedres, grambas uz ceļa spēj nokaitināt ikvienu. Taču jāatceras, ka pavasarī uz ceļiem rodas neskaitāmas jaunas bedres. Kūstošā sniega ūdens iesūcas asfalta plaisās, samitrina ceļa pamatu un, ja piesalst, ledus izplešas un veidojas aizvien jaunas bedres. Tāpat pavasarī īpaši bīstamas ir milzīgās peļķes, jo tās var slēpt vēl neizkusušu ledu, iepriekš nezināmas bedres, tādēļ jābūt īpaši uzmanīgam. Braukšana cauri lielām peļķēm arī var pasliktināt bremžu darbību.

Izšķīduši grants seguma ceļi var būt teju izbraucami


Kūstošais sniegs, sajaucoties ar granti un akmeņiem, rada īstu šķīdoni un nopietnas problēmas braucējiem. Dubļi padara netīrus stiklus, kā arī sakrājas un var radīt rūsēšanu mašīnas apakšējā daļā. Jāatceras, ka braukšana pa sašķīdušu ceļu nav gluži tas pats, kas braukšana pa slidenu vai slapju ceļu. Šķīdonī mašīna var vienkārši iestigt, tādēļ vēlams apbraukt jebkuru šādu ceļu.

Nodilušas slotiņas, vecas riepas palielina riskus


Ledus, sniegs, zema temperatūra ietekmē mašīnas tehnisko stāvokli. Jāatceras, ka nekopts auto uz ceļa ir tikpat bīstams kā nelāgi laika apstākļi. Tādēļ pavasarī ir vērts nomainīt slotiņas, jo nolietotas slotiņas neļauj labi pārskatīt ceļu. Rūpīgi nomazgā mašīnu, tā likvidējot ziemas laikā sakrājušās sāls un citas ķīmijas paliekas. Visbeidzot šis ir labs laiks, lai pārbaudītu riepu nodilumu un bremžu klučus. Tāpat ir vērts mašīnā turēt aprīkojumu, kas var palīdzēt tikt galā ar sarežģītām situācijām uz ceļa.

Sākas dzīvnieku aktivitātes sezona


Tiesa, Latvijā nedzīvo tik iespaidīgi dzīvnieki kā grizli lāči, ar kuriem, iespējams, var nākties satikties šova "Lielceļš cauri ellei" dalībniekiem, taču arī mūsu valstī šoferiem jāpatur prātā, ka dzīvnieki pavasarī var būt neticami aktīvi – daļa mostas no ziemas miega, sākas pārošanās sezona, tas nozīmē, ka pavasarī agri no rītiem un vēlu vakaros ir lielāka iespēja ar tiem satikties uz ceļa.

Atcerieties par velosipēdistiem un gājējiem


Siltā pavasara saulīte pēc garās ziemas satracina gandrīz visus, tādēļ šajā laikā arī gājēji kļūst neuzmanīgāki. Sākoties siltam laikam, aizvien vairāk cilvēku atsāk lietot velosipēdu – arī tas jāņem vērā uzmanīgam autovadītājam.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!