Foto: Shutterstock
Lietuvā kukuļdošanu ceļu policistiem risina ar bargiem sodiem – četri tūkstoši autovadītāju pēdējo piecu gadu laikā stājušies tiesas priekšā, lai saņemtu sodu par kukuļa došanu ceļu policistiem. Naudas sods var sasniegt vairākus tūkstošus eiro, cietumsods – līdz pat četriem gadiem. Tāpat arī pašiem policistiem jaunā sistēma cēlusi profesijas prestižu, bet policijas vadība mēra padoto lojalitāti. Tāpat bez žēlastības atvadās no tiem inspektoriem, kuri kukuļus pieņēmuši, pirmdienas vakarā vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Turklāt, kopš ceļu policisti Lietuvā beidza ņemt kukuļus un visus kukuļdevējus nodeva tiesai, sabiedrības uzticība policijai sasniegusi rekordlielu rādītāju.

Viens no korupcijas apkarošanas soļiem bija arī skaidras naudas samazināšana makā maiņas laikā – ja tur ir vairāk par 38 eiro, par to instruktāžas laikā jāinformē virsnieks. vēsta "Panorāma". Šo pieredzi pārņēmusi arī Latvija. Taču Lietuvā visa pamatā tomēr esot pašu policistu vēlme sargāt mundiera godu.

Pārmaiņas Lietuvā šajā jomā sākās pirms pieciem gadiem. Lietuvas Ceļu policijas vecākā speciāliste Marija Kazanoviča LTV atzīst – kā par ikvienu jaunumu, ceļu policisti nebija sajūsmā, bet ar laiku vienkārši samierinājās ar šīm prasībām.

"Tas bija viens no nozīmīgākajiem soļiem cīņā ar korupciju. Un šo piecu gadu laikā policija ir ierosinājusi 4000 krimināllietu par kukuļa došanu vai došanas mēģinājumu. Tāpat tika rosinātas lietas pret policistiem – kukuļņēmējiem," raidījumam stāsta Kazanoviča.

Naudas sods par kukuļa piedāvāšanu policistam var sasniegt arī 2000 eiro. Savukārt policists, kurš ņēmis kukuli, bez kriminālatbildības saņem arī darba uzteikumu.

Tāpat paralēli norisinājās kampaņa, kurā par kukuļdevējiem ziņoja ikvakara ziņu izlaidumos, bija informatīvas kampaņas masu medijos, kur ar dažādu sociālo reklāmu palīdzību vadītājiem skaidroja, ka kukuļu došanas laiki ir beigušies.

To, ka laiki mainījušies atzīst arī sastaptie autovadītāji. Piemēram, vadītājs Vadims saka: "Mums tagad stingri soda par kukuļdošanu. Tur joki mazi! Neviens nedod! Neviens neņem!"

Viņam piekrīt arī autovadītājs Raimonds. "Lietuvā tagad ir normāli. Kukuļi jau no cilvēka atkarīgi. Kāpēc to darīt, ja neko neesi pārkāpis? Bet, ja esi, ir jāmaksā sods," viņš nosaka.

Lietuvas ceļu policistiem algas ir aptuveni 700 eiro pēc nodokļu nomaksas, kas ir līdzīgi kā Latvijas ceļu policistiem. Tomēr kukuļa neņemšana ir saistīta arī ar profesijas prestižu un mundiera godu.

Lietuvā ik gadu vidēji 800 autovadītāju stājas tiesas priekšā par kukuļošanu. Bet tikmēr Latvijā par kukuļdošanu ceļu policistam 2015. gadā uzsākti 179 procesi, pagājušajā gadā –168, šogad –17.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!