Foto: LETA

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) aicina autoīpašniekus izmantot biroja piedāvātos datu apstrādes pakalpojumus lapā ltab.lv, kuri ļauj iegūt informāciju par sava esošā vai potenciālā spēkrata negadījumu vēsturi, noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem un citu svarīgu informāciju.

"Bieži dzirdam par situācijām, kad, iegādājoties transportlīdzekli, tā pārdevējs nelabprāt sniedz informāciju par patieso spēkrata stāvokli, apgalvojot, ka tam nav bijuši bojājumi. Tāpat gadās situācijas, kad autovadītājs neziņo par iekļūšanu ceļu satiksmes negadījumā, īpaši gadījumos, ja brauc ar uzņēmuma transportlīdzekli, tādējādi cenšoties izvairīties no atbildības par nodarītajiem zaudējumiem," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Datus var iegūt par kopš 1997. gada reģistrētajiem OCTA gadījumiem, kas notikuši gan Latvijas teritorijā, gan ārvalstīs, par periodu, kad transportlīdzeklis ir reģistrēts Latvijā. "Gadījumā, ja konkrētais spēkrats ir negadījumā cietusī puse, datu pasūtītājs iegūs informāciju arī par atlīdzības izmaksas lielumu, pēc kā būs iespējams novērtēt avārijas un tās rezultātā nodarīto zaudējumu apmēru," skaidro Abāšins. Lai iegūtu vēlamo informāciju par spēkrata negadījumu vēsturi, autoīpašniekam nepieciešams zināt transportlīdzekļa un reģistrācijas apliecības numurus.

LTAB mājas lapā pieejama arī detalizēta informācija par konkrētā īpašnieka OCTA polisēm un visiem apdrošināšanas gadījumiem, kas reģistrēti LTAB. Tāpat autoīpašnieki var uzzināt, kurās valstīs derīga standarta OCTA polise, bet kurās nepieciešama Zaļās Kartes iegāde.

Savukārt, ja noticis satiksmes negadījums, LTAB lapā iespējams gan atrast padomus saskaņotā paziņojuma aizpildīšanai, uzzināt negadījumā iesaistīto spēkratu apdrošinātāju un citu informāciju. Autoīpašnieku ērtībai, LTAB savā mājas lapā piedāvā arī citus pakalpojumus, piemēram, iespēju iesniegt sūdzības par apdrošinātāju pieņemto lēmumu pamatotību.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma, kuras mērķis ir nodrošināt ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību Latvijā un Zaļās kartes dalībvalstīs. Sistēmas sekmīgākai darbības nodrošināšanai ir izveidots LTAB, kurā apvienojušās apdrošināšanas sabiedrības, kurām ir tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!