Zilajos ekrānos vairs nebūs redzams Paula Timrota ilggadēji vadītais automobiļu un ceļu satiksmes raidījums "Zebra", portālu "Delfi" informēja Latvijas Televīzijā (LTV), kas pārtraukusi sadarbību ar "Zebra" veidotājiem, kuri raidījumā bija izvietojuši Rīgas domes apmaksātus sižetus.

Šī gada 11. janvārī LTV konstatējusi, ka raidījumā "Zebra" ir izvietota Rīgas domes apmaksāta informācija atbilstoši iepirkumam "Nodrošināt sabiedrības informējošu sižetu par aktuālām tēmām satiksmes nozarē pārraidīšanai televīzijas kanālā LTV1 pārraidē "Zebra''. SIA "Ātruma cilts'', līguma izpildes termiņš 10.11.2016. – 07.12.2016.''.

Līdz ar to ir pārkāpts starp LTV un neatkarīgo producentu SIA "Zebra TV" noslēgtā Raidījuma raidtiesību licences līgums, kurš nosaka, ka "Producentam nav tiesību prasīt un saņemt no fiziskām vai juridiskām personām samaksu par piedalīšanos raidījumā. Producents nepieļauj raidījumā slēptās reklāmas izvietošanu un izvairās Raidījumā iekļaut tādu personu, preču vai pakalpojumu, preču ražotāju vai pakalpojumu sniedzēju vārda, firmas zīmes vai darbības attēlojumu, kas varētu maldināt auditoriju. Visa apmaksātā informācija uzskatāma par reklāmu."

Ņemot vērā iepriekšminēto, LTV pieņēmusi lēmumu izbeigt sadarbību ar SIA "Zebra TV" un pārtraukt raidījuma demonstrēšanu.

LTV savā preses paziņojumā neprecizē, par kuriem tieši sižetiem ir runa. Domājams, ka viens no tiem bija par "kapu tramvaju", kas tika pasniegts Rīgas domei labvēlīgā gaismā, bet otrs: par sniega tīrīšanu Rīgā, kur "Zebra" sižetā pie sniega tīrītāja stūres sēdās Satiksmes departamenta vadītājs Emīls Jakrins, bet viņam blakus – Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Raidījumu vadītājs Pauls Timrots norāda –, ņemot vērā, ka iepriekš nav bijuši konflikti un kļūdas sadarbībā ar LTV, par šādu pārkāpumu būtu jāpiemēro sods, nevis jāpārtrauc demonstrēt raidījums. "Jebkurā līgumā ir paredzēts sods, atruna par pārkāpumiem. Šeit, visdrīzāk, mazliet ir pāršauts pār strīpu. Noteikti var meklēt risinājumu. Iepriekš tā nekad nav bijis, līdz ar to vienas kļūdas dēļ mest ārā raidījumu nešķiet korekts lēmums," viņš teica.

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola informēja, ka sadarbības līgums ar "Zebru" beidzās pērn 10. decembrī un pašlaik departamentam nav neviena līguma ar medijiem. Līdz ar to arī pretrunīgu reakciju izsaukušai sižets, kad pie sniega tīrītāja stūres bija sēdies Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, bet pasažiera vietu ieņēma Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) neesot bijis apmaksāts. Satiksmes departamenta pārstāve arī piebilda, ka tajā nedēļā līdzīgi sižeti bija vairākās televīzijās.

Līguma ar "Zebru" cena esot bijusi 3999 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Sižetu tēmas bija saistītas ar Skanstes tramvaja līnijas izveidi un drošības jautājumiem, skaidroja Ahuna-Ozola.

Atgādinām, ka "Zebra" bija redzama LTV pirmajā kanālā katru trešdienu, pulksten 22.30. "Zebra" LTV ēterā bija no 1994. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!