Foto: Shutterstock

Mākslīgais intelekts ir aktuāla tēma, no kuras nevar izvairīties, runājot par transporta attīstību. Lai pārietu uz daudz plašāku autonomiju, automašīnām, pirmkārt, ir lieliski jāorientējas vidē, un to visvieglāk var panākt ar tādu mākslīgā intelekta apakšnozari kā mašīnmācīšanās.

Mākslīgais intelekts vēl nav sasniedzis tādu līmeni, lai autovadītājam izteiktu komplimentus par apģērbu un ieteiktu labāko maiznīcu pilsētā. Pagaidām mākslīgā intelekta uzdevums ir gādāt par braukšanas drošību. Tieši tāpēc autonomās sistēmas savā kontrolē pārņem arvien vairāk funkciju un tagad spēj ne tikai noturēt transportlīdzekli savā joslā, bet arī uzturēt noteikto attālumu no priekšā braucošā auto, atpazīt gājējus un velosipēdistus un pašas nobremzēt gan kustībā uz priekšu, gan atpakaļgaitā.

Mākslīgais intelekts samērā lēni apgūst pilsētas labirintus, kur tam ir grūti uztvert satiksmes likumsakarības, tas nespēj braukt pa slidenu virsmu un neprot orientēties bez ģeolokācijas datiem. Taču tehnoloģija strauji pilnveidojas, un paredzams, ka pašbraucošās mašīnas diezgan drīz aizstās parastos taksometrus.

Konkurencē ar lielajiem autobūves koncerniem par autonomās vadības sistēmām jau ir iesaistījušies tādi tehnoloģiju uzņēmumi kā "Waymo", "Mobileye" un "Oxbotica". Īpaši aktīvi to dara Dienvidkorejas kompānijas. Uzņēmumu grupai "Hyundai" ir pat atsevišķs uzņēmums "Motional", kas testē autonomos taksometrus, un koncerns atklāti paziņojis par nodomiem tuvāko pāris gadu laikā pašbraucošo tehnoloģiju attīstībā apsteigt "Tesla".

Ierobežojumi ir stingri

Mūsdienu automobiļos izmantotā mašīnmācīšanās nozīmē, ka iekārtas darbojas saskaņā ar algoritmiem, ko sarakstījis cilvēks, ievērojot stingrus ierobežojumus. "Piemēram, kad auto tuvojas krustojumam, sistēmām ir jāatpazīst luksofors, jāizšķir, kādas krāsas signāls deg, un attiecīgi jāveic algoritmā ierakstītā darbība. Process tiek nodrošināts arī tad, ja sistēmas nevar pareizi noteikt luksofora signālu," skaidro

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!