Krievijā populārais automobilistu sociālās komūnas "Smotra.ru" vadītājs Ēriks Davidovičs Kituašvili, kura "YouTube" kanālam ir divi miljoni abonentu, publicējis vairāk nekā stundu garu ieskatu koruptīvajā sistēmā ap automobiļu ikgadējo tehnisko apskati Maskavā. Tajā pašā laikā Davidovičs sižetā uzslavē kārtību Latvijā šajā jomā.

Sižets sākas ar filmēšanu ar slēpto videokameru pie autoinspekcijas transportlīdzekļu reģistra ēkas. Vīrietis piebrauc ar spēkratu, kuram ir tonēti priekšējie logi, kas Krievijā nav atļauts. Vīrietis turpat klāt pienākušajiem darboņiem saka, ka vēlas reģistrāciju un tehnisko apskati nokārtot "bez aizķeršanās" un ir gatavs maksāt vairāk, "jo citādi noplēsto logu tonējumu pēc tehniskās apskates tāpat līmētu atpakaļ un tas arī maksā naudu".

Darboņi, kuri sola sakārtot jebkuru interesējošo jautājumu, atbild, ka tas ir iespējams un jāmaksā papildu oficiālajiem trīstūkstoš rubļiem (39 eiro) būs vēl 12 tūkstoši rubļu (157 eiro). Tāpat darboņi uzsver, ka visas šie papildu pakalpojumi ir jākārto caur viņiem – pa tiešo pie tehniskās apskates darbiniekiem to sarunāt neizdosies, jo viss šeit ir "sakārtots" tā, ka katrs dara savu darbu un zina, kā sistēma strādā. Darboņi paši aiziet uz autoinspekcijas kabinetiem un noformē dokumentus, kā arī iegūst maiņas vecākā parakstu uz tā, ka šis ir "prioritārais" klients.

Rinda uz tehnisko apskati pusotras stundas laikā nepakustējās uz priekšu ne par metru. "Tas tiek darīts apzināti un rinda tiek radīta mākslīgi, lai cilvēki tajā sēdētu visu dienu. Kamēr pastāv šāda situācija, ir darboņi, kuri apstaigā klientus un "risina jebkurus jautājumus". Tie, kuri nevēlas maksāt kukuļus par augstāku prioritāti rindā, tā arī turpina sēdēt un gaidīt," ar saviem novērojumiem dalās Davidičs.

Video redzamas – kamēr "parasto mirstīgo" rinda stāv uz vietas, tikmēr pa pretējo braukšanas joslu steriem brauc dārgie un jaunie auto, kurus apkalpo bez rindas, tehniskās apskates darbiniekiem atejot no savas tiešo pienākumu izpildes vietas. Tāpat Davidičs pamana, ka šiem ārpus rindas lienošajiem uz kvītīm ir speciāla atzīme – visticamāk, maiņas vecākā paraksts. Pamanījis filmēšanu, Davidičam pievienojas kādas turpat strādājošas apdrošināšanas darbinieks, kurš apstiprina novēroto koruptīvo shēmu autoinspekcijā.

Davidičam vēršoties pie tehniskās apskates darbiniekiem un prasot, kāpēc viņi dažus auto apkalpo bez rindas, tie noliedz šādu sistēmu un izvairās no filmēšanas. Arī autobraucēji, kuri lien šajā "prioritārajā" rindā, ar video autoru runā izvairīgi un slēpj no kameras kvītis ar speciālo atzīmi par "priviliģēto" statusu.

"Latvijā ir tāds CSDD – 20 minūtēs jebkurš pakalpojums! Kāpēc mēs tā nevaram izdarīt? Tāpēc, ka to nevēlamies darīt! Tāpēc, ka vēlamies "zem letes" nopelnīt naudu ar izvēles numurzīmēm, tirgot vietas rindā utt. u.t.jpr.," korumpēto sistēmu Krievijā rezumē Davidičs (video hronometrāžā 12:30).

Pēc tam Davidičs ar videooperatoru devās autoinspekcijas administratīvajā ēkā un ar saviem novērojumiem dalījās ar maiņas vecāko, kurš, uzklausījis korupcijas atmaskotāju, neteica neviena vārda.

Video sižetā Davidičs gan apsūdz šo Krievijas valsts iestādi vēl lielākos koruptīvos darījumos – piemēram, narkotisko vielu kravu eskortēšanā, zagtu automobiļu brīvlaišanā un pat autoinspekcijas vadītāja amata ietirgošanā par 3,5 miljoniem ASV dolāru. Tomēr tās ir tieši nepierādītas apsūdzības, tādēļ uzmanību vēršam tikai uz sižetā acīmredzamo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!