Foto: Publicitātes foto
Lužņiku stadionā Maskavā uzsākti izmēģinājumi vietējā izstrādājuma lidojošajam taksometram, kas paredzēts diviem pasažieriem un kura lidojuma sniedzamība būšot 100 kilometru, vēsta aģentūra TASS.

Bezpilota lidojošo taksometru izstrādā jaunuzņēmums "Hover", solot, ka tas spēs pacelties līdz 150 metru augstumā un pacelt līdz 300 kilogramu kravu. Izmēģinājuma prototipam pagaidām nav virsbūves paneļu un interjera, tas šobrīd ir tikai sametinātu metāla cauruļu konstrukcijā.

Krievijā izstrādātais "aerotaksis" gabarītos ir salīdzināms ar automobili: tā kopgarums ir pieci metri, bet platums – 1,6 metri. Šādi gabarīti ievēroti apzināti, lai ar lidojošo taksometru varētu piezemēties standarta automobiļa stāvvietā. Tāpat šim aparātam ir četri riteņi, kas ļauj manevrēt arī uz sauszemes – izbraukt no stāvvietas vai iebraukt garāžā.

Gaisā lidojošais taksometrs spējīgs sasniegt 200 km/h, bet ar pilnu akumulatoru tas būs spējīgs nolidot līdz 100 kilometru distanci. Izstrādātāji sola, ka "aerotaksis" darbībā būs kluss, jo pamatā paredzēts ekspluatācijai pilsētās.

Lužņiku stadionā inženieri izmēģina lidojošā taksometra spēju pacelties gaisā un nolaisties, kā arī noturēties lidojumā. Tāpat tiek izmēģināta autopilota sistēma un izpletņu nostrādāšanas sistēma. Transportlīdzeklis apveltīts ar mākslīgo intelektu, kas spējīgs plānot maršrutus un uzraudzīt darbības drošību.

Darbs pie Krievijas vietējā izstrādājuma lidojošā taksometra tika uzsākts 2018. gadā. Pagaidām gan izstrādātāji neatklāj, kad tamlīdzīgs transportlīdzeklis tiks nodots ekspluatācijā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!