Foto: LETA

Ja CSDD e-pakalpojumu portālā neieķeksējat attiecīgo pozīciju, par medicīniskās izziņas termiņa beigām neviens cits speciāli neinformēs. Bet ja laicīgi nepamanāt, ka izziņas termiņš ir beidzies un turpināt vadīt transportlīdzekli, autovadītāja tiesības tiek apturētas un varat saņemt sodu 40 eiro apmērā. Savukārt ceļu satiksmes negadījumā, braucot ar nu jau nederīgām tiesībām, var nākties saskarties ar apdrošināšanas atlīdzības nesaņemšanu, raksta "rus.delfi.lv" ar atsauci uz "Latvijas Radio 4" sižetu par sievieti, kura nonāca šādā situācijā.

Pirms mēneša rīdziniece Laila iekļuva ceļu satiksmes negadījumā, kas notika viņas vainas dēļ. Ikdienā maršrutā esošajā krustojumā bija mainījusies satiksmes organizācija, pagrieziens pa kreisi nu jau bija aizliegts, autovadītāja jauno zīmi nepamanīja un sadūrās ar citu transportlīdzekli.

Par laimi, avārijā nebija cietušo, tika noformēts saskaņotais paziņojums, un Laila saskārās ar negaidītu apdrošināšanas atlīdzības izmaksas atteikumu. Izrādījies, ka viņas medicīniskās izziņas termiņš bija beidzies, kas automātiski nozīmē, ka autovadītāja tiesības vairs nav derīgas.

Autovadītājiem pašiem esot jāseko līdzi CSDD e-pakalpojumu portālā, kad beidzas viņu medicīniskās izziņas termiņš. Laila nolēma apstrīdēt apdrošināšanas sabiedrības lēmumu cerībā, ka lieta tiks pārskatīta viņai par labu un atlīdzība tiks izmaksāta.

Šāds misēklis noticis, jo CSDD e-pakalpojumu portāla lietotāja profilā nebija atķeksētas attiecīgās pozīcijas, lai saņemtu automātiskus ziņojumus par dokumentu derīguma termiņa beigām, skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcija.

"Ja iepriekš ar ķeksīti iespējo informācijas sūtīšanu par medicīniskās izziņas vai OCTA polises termiņa beigām, tad ziņojums pienāks automātiski. Turklāt visi autovadītāji ir pieauguši cilvēki un ir jāspēj arī patstāvīgi sekot līdzi savu dokumentu derīguma termiņam," norāda CSDD sabiedrisko attiecību pārstāve Ilze Šipkēvica.

Ja autovadītājs pats nespēj attiecīgo funkciju atrast CSDD e-pakalpojumu portālā e.csdd.lv, tad var vērsties pēc palīdzības e-pastā palidziba@csdd.gov.lv vai zvanīt pa tālruni 67025777. Pateicoties elektroniskajai datubāzei, autovadītājiem nav jāvadā līdzi medicīniskā izziņa izdrukātā formātā, dokumentu pārbaudes gadījumā policija to viegli pārbauda datubāzē.

Lai atjaunotu autovadītāja tiesības, būs jāiziet medicīniskā komisija. Tā tiek veikta ik pēc 10 gadiem, bet vairāk nekā 60 gadu veciem autovadītājiem – ik pēc trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!