Foto: DELFI
Otrdien, 20. jūnijā, Rīgas Motormuzejā tiks atklāta jauna izstāde "Autoskola – bija, ir, būs". Izstāde pārsteigs ar plašu, daudzveidīgu 80. gadu autoskolas aprīkojumu, kā arī ļaus salīdzināt tā laika teorētisko eksāmenu kārtošanas kārtību un prasības ar mūsdienām.

Praktiski pārbaudīt ceļu satiksmes noteikumu zināšanas varēs ar dažādām tā laika elektroniskām ierīcēm un stendiem, kā arī būs iespēja nokārtot teorijas eksāmenu ar papīra biļetēm.

Vienlaikus izstāde vēsta arī par autovadītāju apmācības un zināšanu pārbaudes mūsdienu kārtību un darbu, ko Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) veic jauno vadītāju sagatavošanā un ceļu satiksmes drošības uzlabošanā.

Ideja par izstādi radās, apskatot agrākās profesionālās autoskolas mācību telpas, kas vēl šodien bija saglabājušas 80. gadu noformējumu un aprīkojumu. Tās atradās četrstāvu ēkā Bauskas ielā, kur kopš 1992. gada izveidota CSDD Rīgas nodaļa. Skolai kādreiz bija pat sava sporta zāle, bet ēkas 3.stāvā atradās kravas automobiļa "KamAZ" šasija pilnā komplektācijā.

To, ka automobilis nav rotaļlieta un tā vadīšanai jābūt zināšanām un iemaņām, saprata jau drīz pēc paša auto izgudrošanas 19. gadsimta beigās. Pirmā autovadītāja apliecība tika izsniegta Parīzē 1893. gadā.

Latvijā pirmos noteikumus par braukšanu ar automobili nosaka 1903. gadā Rīgā, bet 20. gados jau tiek organizēti pirmie autovadītāju kursi. Pēc Otrā pasaules kara autoskolas ir iekļautas DOSAAF sistēmā. Šajā laikā pamatīgi māca ne tikai satiksmes noteikumus, bet arī auto uzbūvi.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas vadītāju kvalifikācijas jautājumi tiek uzticēti jaunizveidotajam Ceļu satiksmes drošības departamentam – CSDD. Ejot līdzi laikam, papīra biļetes aizstāj datorizēts eksāmens, un šobrīd jaunie eksāmenu jautājumi jau tiek izstrādāti video situāciju veidā, kas ļauj labāk pārbaudīt vadītāja izpratni par konkrētām ceļa situācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!