Ikviens motobraucējs reiz ir bijis iesācējs. Ja vadītāja tiesības iegūtas, piemēram, pērnā gada rudenī, šis pavasaris objektīvi uzskatāms par jūsu pirmo motosezonu. Situācijas var būt dažādas un katram atšķirīgas, taču ir universālas atziņas, kas jāņem vērā katram, kurš ar mototransporta līdzekli – skūteri, mopēdu vai motociklu – sāk piedalīties kopējā satiksmē.

Portāls "Delfi" sadarbībā ar autoskolu DBS, turpinot rakstu sēriju par sagatavošanos motosezonai, šajā rakstā piedāvā dažus praktiskus ieteikumus jaunajiem vadītājiem.

Izvēlieties savām iemaņām (arī fiziskajai kondīcijai) atbilstoša svara, jaudas un vadāmības braucamrīku! Sākot ar lielāko, smagāko, ātrāko vai jaudīgāko, jūs sevi un citus pakļaujat papildu riskiem.

Izvēlieties savam budžetam atbilstošu braucamo! Tā lai pēc motocikla vai mopēda iegādes nepietrūktu līdzekļu ekipējumam un atbilstošai tehniskajai apkopei.

Sekojiet ieteikumiem un norādēm, ko sniedz kvalificēti padomdevēji. Neuzklausiet mazpieredzējušu vadītāju pamācības, īpaši, ja tās ir pretrunā ar CSN un instruktoru stāstīto!

Neeksperimentējiet kopējās satiksmes apstākļos! Meklējiet un izmantojiet iespējas pilnveidot savas prasmes!

Arī tad, ja braucat jau pāris mēnešu un domājat, ka ar visu tiekat galā bez problēmām, atcerieties, ka esat motobraucējs - iesācējs. Jūsu pieredze tomēr joprojām ir niecīga – krājiet to vērīgi un uzmanīgi!

Īpaši gados jauniem mopēdu vai skūteru vadītājiem, kas aizvada pirmo sezonu satiksmes plūsmā, ir svarīgi apzināties, ka viņu pieredze vēl ievērojami atpaliek no vidusmēra autovadītāja.

Situācijas paredzēšana, satiksmes plūsmas plānošana, bīstamību prognozēšana u.tml. iemaņas nāk ar stāžu. Tādēļ nekad nezaudējiet modrību, divreiz apdomājiet katru manevru un izvērtējiet to no drošības un ceļu satiksmes noteikumu viedokļa.

Viens no galvenajiem motovadītāja drošības priekšnotiekumiem ir – jābūt labi redzamam. Satiksmē vienmēr domājiet par to, vai (un kā) jūs redz citi braucēji! Jo vieglāk tiem būs saprast jūsu nodomus un prognozēt jūsu manverus, jo drošāka un patīkamāka būs braukšana visiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!