Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē, no 21. līdz 23. jūlijam, apaļu jubileju svin viens no vecākajiem Latvijas auto klubiem – "Volkswagen" (VW) Vaboļu klubs. Tieši pirms divdesmit gadiem pirmie vaboļaktīvisti atsaucās aicinājumam piedalīties "Jāņvaboles braucienā" no Rīgas Motormuzeja uz Ķīpsalu, pulcējot 28 retro automobiļus.

Šogad svinības Lakšu ezera krastā pulcēs vairāk nekā pussimts klasisko VW vaboļu un leģendāro hipiju busu no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Polijas. Svētku runas un dejas vietējā pūtēju orķestra pavadībā mīsies ar konkursiem, skatēm un Kurzemes apceļošanu. Sestdien vaboles varēs vērot gan Ventspilī, Irbenē un Ovišos, bet svētdien Ugālē.

Vaboļu klubs ir neformāla domubiedru apvienība, kuras dalībnieki, neskatoties uz savu automašīnu vēsturisko statusu, ik gadu aktīvi ceļo pa Latviju un arī ārpus tās robežām.

Šo gadu laikā notikuši salidojumi ne tikai lielākajās Latvijas pilsētās, bet ir pabūts "Käfertreffen" Vācijā, "Bugrun" Zviedrijā, "Garbojama" Polijā, apmeklēta pasaulē lielākā izstāde "VolksWorld" Lielbritānijā, kā arī ņemta aktīva dalība ikgadējos salidojumos Lietuvā, Igaunijā un Krievijā.

VW vabole, pasaulē pazīstama arī kā "Beetle", "Käfer", "Fusca" un "Escarabajo", ir Ferdinanda Poršē gara bērns un pasaulē visvairāk sērijveidā saražotā automašīna. Salīdzinoši nesen, vien 2003. gada 30. jūlijā, Meksikā no konveijera noripoja pēdējā klasiskā vabole, pieliekot punktu 65 gadus garam autobūves vēstures posmam.

Kopumā pasaulē saražotas 21 529 464 vaboles, taču Latvijā mazo automašīnu popularitāte auga vien pēc dzelzs aizkara krišanas. Sākotnēji lietotas kā ikdienas auto, pamazām tās iegūst kulta un kolekcijas auto statusu.

Par savu šo auto saucis, piemēram, mūziķis Juris Kulakovs, radio personība Eduards Švāns un modes māksliniece Šeila. Joprojām Latvijas pilsētu ielās ik dienu aktīvi kursē vairāk nekā simts VW vabolīšu un busu, kurus vienuviet varēs redzēt Kurzemes pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!