Foto: LETA

Kādam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) šoferim, kura vadītais ātrās palīdzības mikroautobuss vasarā sadūrās ar vieglo automašīnu, radušās aizdomas, ka viņu nepamatoti grib atzīt par līdzvainīgu avārijas izraisīšanā tāpēc, ka otru negadījumā iesaistīto spēkratu vadīja toreiz vēl Valsts policijā strādājušā ģenerāļa Jura Šultes meita, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Vasaras sākumā Rīgā, Augusta Deglava un Ulbrokas ielas krustojumā, NMPD operatīvais transportlīdzeklis, kas tobrīd devās uz izsaukumu ar ieslēgtām sirēnām un gaismas signāliem, sadūrās ar automašīnu "Audi A5".

"Bez tabu" rīcībā nokļuvis videoieraksts no NMPD šofera stūrētā operatīvā transportlīdzekļa, kur redzams, ka mediķu brigādes auto, braucot pa Ulbrokas ielu, tuvojas krustojumam ar Deglava ielu, un tobrīd luksoforā deg sarkanā gaisma. Pirms krustojuma šķērsošanas ātrās palīdzības auto samazinājis braukšanas ātrumu un, pēc šofera teiktā, viņš pārliecinājies, ka visi operatīvajam transportlīdzeklim dod ceļu. Tomēr krustojuma vidū mikroautobusa sānā ietriekusies vieglā automašīna.

Ātrās palīdzības šoferis raidījumam stāstīja, ka likumsargi izņēmuši visus pieejamos videoierakstus. Vienā no tiem esot redzams, ka "Audi" vadītāja līdz pat sadursmes brīdim tā arī nenospieda bremzes. Likums nosaka - ja tuvojas operatīvais transportlīdzeklis ar iedegtu mirgojošu zilu bākuguni un ieslēgtu speciālu skaņas signālu, citiem ceļu satiksmes dalībniekiem jādod tam ceļš. Ātrās palīdzības šoferis atkārtoti uzsver, ka "Audi" vadītāja nemaz negrasījās bremzēt.

Par spīti minētajam un arī tam, ka visa mediķu brigāde guva traumas, drīz vien ātrās palīdzības šoferis esot atzīts par līdzvainīgu avārijas izraisīšanā, kas citastarp arī nozīmē, ka viņam darba devējam jākompensē apdrošināšanas pašrisks. Policijas ieskatā, viņš neesot gana labi pārliecinājies par drošu krustojuma šķērsošanu pie sarkanā aizliedzošā luksofora signāla. Nelīdzējušas arī aculiecinieku liecības, kurās esot norādīts, ka speciālie skaņas signāli bija dzirdami labi, un ka "Audi" krustojumu šķērsojis ar nemainīgu kustības ātrumu līdz pat sadursmes brīdim.

NMPD šoferis pārsūdzējis likumsargu lēmumu, bet tas atstāts negrozīts.

Mediķu brigādes šoferis uzskata, ka policijas lēmumu varētu būt ietekmējis fakts, ka avārijā iesaistītā "Audi" vadītāja ir toreizējā policijas ģenerāļa Jura Šultes meita. Arī ātrās palīdzības šofera juriste Elita Kosaka ne tikai saskata policijas neizdarību, korekti fiksējot visus pierādījumus un liecības, bet arī varbūtību, ka izmeklēšanas procesu ietekmējusi otra puse.

Valsts policija avārijas apstākļus komentēt klātienē nevēlas, bet kopumā noliedz izmeklēšanas iespējamo ietekmēšanu. Kā skaidro policija, par ceļu satiksmes negadījumu tika sākti administratīvā pārkāpuma procesi, kuros, objektīvi izvērtējot visus notikušā apstākļus, pieņemts lēmums par soda piemērošanu abiem transportlīdzekļa vadītājiem.

Sazināties ar Juri Šulti raidījumam neesot izdevies, savukārt viņa meita Adriāna Šulte, "Audi A5" vadītāja, raidījumam atzinusi, ka ātrās palīdzības automašīnu nepamanīja, visticamāk, tādēļ, ka kreisajā papildjoslā pie krustojuma stāvēja divi citi transportlīdzekļi, lai nogrieztos pa kreisi. "Par skaņu - nu, tiešām nedzirdēju, mūziku skaļi neklausījos. Nobremzēt nepaspēju - diena bija lietaina, vakars, bremzēšanas ilgums palielinājās," raidījumam skaidroja Šultes meita.

Viņa uzskata, ka NMPD šoferim tomēr bija jābrauc pāri krustojumam nedaudz lēnāk un pirms tā rūpīgāk jāpārliecinās, ka pie sarkanās gaismas braucošo ātrās palīdzības auto ir pamanījuši visi pārējie tuvumā esošie satiksmes dalībnieki.

Policijas ģenerālis Juris Šulte novembra beigās priekšniecībai paziņoja par došanos izdienas pensijā. Atklājās, ka īsi pirms tam viņš piedalījies medībās Ropažu novada Stopiņu pagastā, kurās nelaimes gadījumā gāja bojā cilvēks. Notikušo izmeklē Iekšējās drošības birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!