Foto: Publicitātes foto
Salīdzinot ar privātajiem elektroauto, elektriskās kravas mašīnas pagaidām ir kas īpašs. Taču tikai retais šaubās, ka nākotne pieder tieši šādiem transportlīdzekļiem. Tāpēc uzņēmumi, iestādes un organizācijas, kas rūpējas par ilgtspēju, domā, kā to padarīt par realitāti.

Nesenā konsultāciju un tirgus izpētes uzņēmuma "BlueWeave Consulting" pētījumā konstatēts, ka kravas elektroauto tirgus pagājušajā gadā pasaulē sasniedza 20,3 miljardus eiro. Atbilstoši prognozēm tuvākajā nākotnē šis segments katru gadu pieaugs gandrīz par 15 procentiem un līdz 2028. gadam sasniegs 50 miljardus eiro. "Mēs jūtam lielu interesi par šādām mašīnām gan no valsts iestādēm, gan no privātiem uzņēmumiem," saka Zviedrijas ražotāja "Scania" pārstāvošās Austrijas firmas "Wiegele Trucks" izpilddirektors Ralfs Švaigers.

Šī gada sākumā "Wiegele Trucks" Austrijas energokompānijai "Conversio" piegādāja vienu "Scania 25 P" kravas elektroauto, kas ar vienu uzlādi var nobraukt līdz 250 kilometriem. Tagad šī mašīna pārvadā fotoelektriskos moduļus un komponentus starp "Conversio" bāzēm Vīnē, Burgenlandē un Štīrijā. "Mēs piedāvājam videi saudzīgus enerģijas risinājumus, tāpēc kravas elektroauto lieliski iekļaujas mūsu konceptā. To var uzskatīt par vēl vienu apliecinājumu mūsu virzībai uz ilgtspēju," stāsta "Conversio" vadītājs Johanness Hofers.

Viņš atklāj arī kādu negaidītu "Scania 25 P" iegādes efektu. Kad kompānija izsludināja kravas elektroauto autovadītāja vakanci, darbam pieteicās ļoti daudz kandidātu. Un tas notika laikā, kad visas Eiropas kompānijas sūdzējās par autovadītāju trūkumu.

Vadošā lielveikalu ķēde pāriet uz ilgtspējīgu transport

Par spīti ātrajai attīstībai, ar vienu uzlādi veicamā attāluma ziņā kravas elektroauto joprojām nevar sacensties ar dīzeļmotora alternatīvām. Tiesa, tiem ir daudz citu svarīgu priekšrocību: tie ir klusi, nepiesārņo vidi un ir daudz lētāki ekspluatācijā. Līdz ar to šādiem transportlīdzekļiem jau tagad ir arvien lielāka loma pilsētu loģistikā.

Piemēram, Itālijas vadošā lielveikalu ķēde "Lidl Italia" nesen sāka izmantot savu pirmo pilnībā elektrisko kravas auto, un tagad bezizmešu "Scania Battery-Electric" no loģistikas centra Arkolā apgādā sava tīkla veikalus visos Itālijas ziemeļaustrumos. Tas ir pagrieziena punkts "Lidl Italia" attīstībā. Uzņēmums ir viens no Itālijas pionieriem pārejā uz ilgtspējīgu autoparku, un tā tiek realizēta, pateicoties tālredzīgai sadarbībai starp "Scania" Itālijas meitas uzņēmumu "Italscania" un kompāniju "LC3 Transporti".

Jaunā elektriskā "Scania 25 L" ar vienu uzlādi spēj veikt aptuveni 250 kilometrus. Tai ir trīsasu šasija un elektriskais motors ar 230 kW jeb 313 ZS nepārtraukto jaudu un 295 kW jeb 401 ZS maksimālo.

"Mūsu ilgtermiņa mērķis ir transporta dekarbonizācija, un šī pilnībā elektriskā kravas auto iegāde ir svarīgs solis šajā virzienā," saka "Lidl Italia" loģistikas direktors Luka Ross.

Ambiciozi mērķi

Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena ir izvirzījusi ambiciozu mērķi – līdz 2025. gadam kļūt klimatneitrāla. Pašvaldība ir apņēmusies visas ar dīzeli darbināmās atkritumu savākšanas mašīnas pilsētā nomainīt pret elektriskajām. Liela daļa no tām būs "Scania 25 L". "Līdz 2025. gadam mēs panāksim, ka Kopenhāgenā atkritumus izved aptuveni 100 kravas elektroauto," stāsta atkritumu savākšanas un pārstrādes uzņēmuma "Amager Resource Center" vadītājs Pērs Fišers.

Iedzīvotājiem tas dos vairākus labumus. "Pirmkārt, gaisā būs mazāk cieto daļiņu, jo kravas elektroauto nerada vispār nekādus izmešus. Otrkārt, ievērojami samazināsies atkritumu izvešanas mašīnu radītais troksnis," uzsver Fišers.

Lielākais izrāviens – Rietumeiropā

"Rietumeiropā izrāvienu kravas elektroauto jomā mēs redzam vairāku iemeslu dēļ. Viens no tiem – pilsētas ir noteikušas stingrākas prasības tradicionālo auto piesārņojumam un ierobežojušas vai aizliegušas tām iebraukšanu vecpilsētās un blīvi apdzīvotos dzīvojamos rajonos. Tas ne tikai nodrošina CO2 nulles emisiju un tādējādi uzlabo ekoloģisko situāciju, bet arī samazina troksni," stāsta "Scania Baltics" mazumtirdzniecības direktors Aigars Pušinskis.

Piemēram, pārvadājumu un atkritumu izvešanas uzņēmumiem saskaņā ar šīm prasībām nav citas iespējas, kā vien izmantot klusas un videi draudzīgas mašīnas. Galu galā iedzīvotāji ir ļoti apmierināti, ka preces tiek piegādātas naktī, bet atkritumus savāc klusi ar videi saudzīgu transportu. Latvijā šādu prasību pagaidām vēl nav, taču, kad būs, transporta uzņēmumi darbam pilsētā nopietni apsvērs iespēju iegādāties kravas elektroauto.

"Šīm mašīnām ir zemākas ekspluatācijas izmaksas, tomēr sākotnējais ieguldījums ir ievērojami lielāks. Tāpēc, lai tās būtu vieglāk iegādāties un panākt to atmaksāšanos, valstis Rietumeiropā ir ieviesušas dažādus atbalsta mehānismus. Tas attiecas ne tikai uz pašu transportlīdzekļu iegādi, bet arī investīcijām publiskajā infrastruktūrā," piebilst Aigars Pušinskis.

Auto pakalpojumu uzņēmumiem nav īpaši grūti ierīkot uzlādes stacijas savās bāzēs, taču no pilsētas maršrutiem kravas mašīnas bieži vien bāzē neiegriežas līdz pat maiņas beigām. Piemēram, Viļņas atkritumu vedēji bāzi pamet ļoti agri no rīta, visu dienu strādā un maiņas laikā vairākas reizes dodas izkraut kravu. Bāzē šajā laikā tie neiebrauc. Lai autovadītājs, vismaz sava pārtraukuma laikā, varētu uzlādēt akumulatorus nākamajam darba cēlienam, ir nepieciešama piemērota infrastruktūra pilsētā vai izkraušanas punktos.

"Sākot no šī gada otrā ceturkšņa, mēs piedāvājam kravas elektroauto arī Latvijas klientiem un jau strādājam pie pirmajiem projektiem un aprēķiniem. Šobrīd tehniskās iespējas ļauj nodrošināt transportu preču piegādei un atkritumu savākšanai pilsētā," stāsta Aigars Pušinskis.

Par nākotnes tehnoloģijām šaubu vairs nav

Lai gan "Scania" ilgtspējīga transporta jomā strādā vairākos virzienos, uzņēmums uzskata, ka ilgtermiņā galvenā tehnoloģija būs elektrifikācija. Turklāt jau tagad ir skaidrs, ka interese par lieljaudas elektroauto tikai pieaugs. "Scania" lēš, ka 2025. gadā elektriskie transportlīdzekļi veidos aptuveni 10 procentus no visa Eiropā pārdotā kravas mašīnu apjoma, savukārt līdz 2030. gadam šis skaitlis pieaugs līdz 50 procentiem. To sasniegt palīdzēs arī ražotāja apņemšanās katru gadu savam kravas mašīnu un autobusu klāstam pievienot vismaz vienu elektrisko modeli.

Ticību elektriskajai piedziņai apliecina arī kopprojekts, kurš paredz uzlādes tīkla izveidi tālsatiksmes kravas mašīnām un autobusiem un kurā apvienojušies trīs lielākie Eiropas kravas auto ražotāji, tostarp "Scania" pārvaldošais "Traton Group". Pavisam šajā projektā iecerēts investēt 500 miljonus eiro, un tas ir lielākais ieguldījums elektriskā kravas transporta uzlādes infrastruktūrā Eiropā. Kopumā plānots izveidot un uzturēt vismaz 1700 augstas efektivitātes publiskās uzlādes stacijas, kurās tiks izmantota zaļā enerģija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!