Foto: LETA
Nekas tā nesabojā dienu, kā negadījums uz ceļa. Gada tumšajā laikā – rudenī un ziemā – steiga un neuzmanība, mijoties ar lietu un sliktu redzamību, daudz biežāk noved pie ceļu satiksmes negadījumiem. Satraukums, stress un bažas, vai visu esmu izdarījis pareizi, liek šādā situācijā justies neveikli. Lai dzīves mirklī, kad liktens ir pasmēlis mazliet no rūgtā biķera, neapjuktu, apdrošināšanas sabiedrības "Seesam" auto eksperti atgādina par rīcību ceļu satiksmes negadījuma brīdī.

Ja noticis ceļu satiksmes negadījums, apstādiniet auto un ieslēdziet avārijas signālu. Tā jūs laikus brīdināsiet citus autovadītājus uzmanīties, lai arī viņi neiekļūst ceļu satiksmes negadījumā. Lai ceļa satiksmes negadījuma seku apzināšanas laikā jūs pamanītu arī citi satiksmes dalībnieki, apdrošināšanas eksperti aicina valkāt gaismu atstarojošās vestes.

Nereti ceļu satiksmes negadījumā ir arī cietušie. Ja to konstatējat, nekavējoties izsauciet neatliekamo medicīnisko palīdzību pa tālruni 113 vai 112. Izsaucot neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi, ziņojat, kur tieši noticis negadījums, kas noticis un cik cietušo. "Seesam" eksperti atgādina, ka bieži tieši no nekavējošās un ātrās rīcības atkarīgs tas, vai izdosies glābt cietušo dzīvību. Tāpēc negaidiet, bet rīkojaties!

Atcerieties izsaukt arī Ceļu policiju, ja satiksmes negadījumā ir cietuši cilvēki vai bojāts citas personas īpašums, iesaistīti vairāk nekā divi transportlīdzekļi. Tikai tad, ja negadījuma nav cietušo personu, ir bojāti divi transportlīdzekļo un varat vienoties par notikušā negadījuma apstākļiem ar otru negadījumā iesaistīto personu, varat aizpildīt Saskaņoto paziņojumu.

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām – autovadītāji pārvieto negadījumā iesaistītos auto, atbrīvojot ceļu citiem, kamēr gaida Ceļu policijas darbiniekus. "Seesam" transportlīdzekļu apdrošināšanas nodaļas pārstāvji aicina atcerēties, līdz Ceļu policijas darbinieku ierašanās brīdim nepārvietojiet transportlīdzekļus un neaiztieciet priekšmetus, kas ir saistīti ar satiksmes negadījumu. Tālākā rīcība notiek tikai un vienīgi saskaņā ar policijas norādījumiem.

Neaizmirsties arī nofotografēt negadījumā iesaistītos transportlīdzekļus, to sadursmes vietu un izkārtojumu uz brauktuves. Tas noderēs vēlāk, ja radīsies domstarpības par negadījuma vaininieku.

Būtiski pierakstīt ceļu satiksmes negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmi. Tā jūs varat viegli noskaidrot obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) polises datus. OCTA nosaka, ka apdrošinātāji atlīdzina zaudējumus ne tikai par CSNg rezultātā transportlīdzeklim nodarītajiem bojājumiem, bet arī kompensē zaudējumus cietušajām personām, valstij un pašvaldībām par cietušo ārstēšanu un rehabilitāciju.

Taču vislabākās dienas ir tās, kad nekas slikts uz ceļa nenotiek, un mēs droši, bez raizēm varam arī rudens lietainajā periodā vai ziemas aukstumā priecāties par dzīvi. Tāpēc brauksim droši, izvēloties laikapstākļiem piemērotāko ātrumu un neaizmirsīsim pārbaudīt, cik gatavs ir auto ziemas sezonai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!